Mediteranske luke krcate teretom

Kontejnerske luke duž zapadnog Mediterana gotovo su prepunile kapacitete, što je povećalo rizik od većih troškova skladištenja, kao i od nestašice robe za trgovce i proizvođače u Evropi, pišu evropski mediji.

Rukovodioci luka navode da se suočavaju sa prepunim skladištima i čekanjem na pristajanje brodova zbog napada Huta na plovila u Crvenom moru, što je dovelo do porasta saobraćaja u Alhesirasu i Barseloni u Španiji i Tanger-Medu u Maroku, piše Financial Times.

Danska brodska kompanija Maersk nedavno je upozorila klijente da je gužva u skladištima u luci Barselona porasla zbog velikog priliva, dok su terminali u Alhesirasu i Tangeru takođe pod pritiskom.

Većina velikih kompanija za kontejnerski prevoz na ruti Azija-Evropa preusmerila je saobraćaj preko Rta dobre nade, umesto kroz Suecki kanal. Promene u rutama plovidbe primorale su kompanije da osmisle nove aranžmane za robu koja ide između Azije i luka u Italiji, Grčkoj i Turskoj. Nakon plovidbe oko Južne Afrike, mnogi brodovi ostavljaju kontejnere u lukama na zapadnoj strani Mediterana, poput Alhesirasa i Tangiera. Odatle druge firme dalje prevoze robu do južnoevropskih terminala.

Problemi se pojavljuju i na terminalima za istovar automobila gde su takođe ozbiljne gužve, uglavnom zbog porasta broja vozila koja se izvoze iz Azije u Evropu i Severnu Ameriku i usporavanja prodaje vozila. Alhesiras i Tangier-Med nisu objavili statistike o saobraćaju ove godine, a Barselona je zabeležila porast od 17% u broju uskladištenih kontejnera u februaru u poređenju sa istim mesecom prošle godine, prenosi biznis.rs.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.