Novi rekord na Jadranu – Luka Kopar pretovarila MILION kontejnerskih jedinica

Luka Kopar saopštila je u četvrtak da je prva na Jadranu prešla granicu od milion pretovarenih kontejnerskih jedinica (TEU) za godinu dana, te da je tako postignut novi rekord.

– Brojka je premašila onu iz prošle godine, kada smo u Luci Kopar pretovarili nešto više od 997.000 TEU. Već nekoliko godina jurimo magičnu granicu, a ova godina, koja je rekordna u nekoliko segmenata, na ovaj način će biti ispisana zlatnim slovima i na kontejnerskom terminalu. Sa milion pretovarenih kontejnerskih jedinica, Luka Kopar je postala prva luka na Jadranu koja je prešla ovu granicu u jednoj godini – navodi se u saopštenju.

U Kopru očekuju da će do kraja godine premašiti milion za oko 10.000 TEU. Osim toga, predviđaju da će pretovariti više od 800.000 vozila i tako postati najvažnija luka za ovaj vid transporta na Mediteranu.

Slovenački ministar infrastrukture Bojan Kumer na svečanosti održanoj u četvtrak pozdravio je činjenicu da Luka Kopar premašuje rezultate predviđene petogodišnjom strategijom. Prema njegovim rečima, država sada mora da otkloni glavnu prepreku razvoju, odnosno da brže gradi drugi kolosek Divača-Koper. On je naveo da ovo ministarstvo radi na tome da se izgradnja završi nekoliko meseci pre predviđenog kraja 2026. godine, „jer je svaki mesec važan za Luku Kopar“.

Boštjan Napast, predsednik uprave Luke Koper, zadovoljan je podrškom države. On je rekao da to preduzeće čeka proširenje navoza Bertoš, izgradnja navoza Srmin, a pre svega proširenje i modernizacija teretne i ranžirne stanice ispred luke.

Trenutni kapacitet luke je otprilike 1,2 miliona TEU, a uz poboljšanje železničke mreže, mogla bi da primi 1,5 miliona TEU u roku od pet godina, rekao je on, prenosi seebiz.eu.

Foto: luka-kp.si