Novi vlasnik uložiće 30 mil EUR u Luku Novi Sad

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predstavnici kompanije DP World, koja je novi vlasnik Luke Novi Sad, razgovarali su o planovima za naredni period.

Predstavnici DP World, koje predvodi izvršni direktor za Evropu i Aziju Rašid Abdula, naveli su da će uložžiti 30 miliona evra u Luku, a Mihajlović je navela da će to biti najveća investicija u naš vodni saobraćaj.

Ona je rekla da će ta kompanija, koja je jedna od najvećih na svetu u ovoj oblasti, imati svu potrebnu pomoć lokalne samouprave i Vlade Srbije u vezi sa rešavanjem svih procedura potrebnih da bi se ova investicija sprovela.

Plan je da Srbija postane multimodalno čvorište zapadnog Balkana i da do 2021. godine povežemo Dunav i Savu sa putnim i železničkim Koridorom 10. Zato je ova investicija od velikog značaja za Srbiju – rekla je Mihajlović i dodala da je Srbija zainteresovana za ulaganja u luke Smederevo i Beograd.

Rašid Abdula je rekao da je kupovina Luke Novi Sad prva investicija ove kompanije na Balkanu, jer su, kako je naveo, svesni značaja koji Dunav ima u povezivanju Evrope.

On je rekao i da DP World izvodi radove u 41 zemlji na šest kontinenata, ima više od 35.000 zaposlenih, sa godišnjim prihodom od više od četiri milijarde dolara.

Potpisivanje privatizacionog ugovora o kupovini Luke Novi Sad sa kompanijom DP World planirano je za 6. maj, navedeno je u saopšštenju iz kabineta ministarke.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.