ANALIZA SEKTORA – Koje su najuspešnije firme u Srbiji u oblasti transporta, špedicije i skladištenja?

U saradnji sa kompanijom Cube Team, koja se bavi analizama poslovnih tržišta, trgovinskim izveštajima i praćenjem konkurencije, pokušali smo da sa dostupnim informacijama analiziramo sektor transporta i logistike. Kako je ova oblast veoma specifična i slojevita, gde se u poslovanju najčešće prepliću šifre delatnosti, odlučili smo se za  oblast Skladištenje i prateće aktivnosti u saobraćaju. Ova oblast obuhvata kompanije čija je primarna poslovna aktivnosti u okviru transportne infrastrukture (npr. aerodroma, luka, tunela, itd.), aktivnosti transportnih agencija i manipulisanje robom. Analizom su obuhvaćene delatnosti: Skladištenje, Uslužne delatnosti u kopnenom, vodnom i vazdušnom saobraćaju, Manipulacija tereta i Ostale prateće delatnosti u saobraćaju.

Ukupno registrovanih kompanija u ovako definisanoj oblasti je 3.789, od toga broja aktivno je 2.323 preduzeća, a obrisano iz registra njih 1.295. Od aktivnih kompanija društva sa ograničenom odgovornošću je 1.895, što čini negde preko 80% kompanija u oblasti, preduzetnika ima 335, akcionarski društava 17, javnih preduzeća 31.

Skladištenje

U delatnosti Skladištenje je registrovano 233 privredna subjekta, aktivnih je 153, a najviše kompanija je u formi DOO – njih 137. Najboljih 5 kompanija po poslovnim prihodima u 2016. godini je ostvarilo ukupno preko 360 miliona EUR poslovnih prihoda i zajedno zapošljava 486 radnika.

 

 

 

 

Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju

U ovoj delatnosti registrovana je 691 kompanija, od toga je aktivno 355. Od aktivnih najviše ih je registrovano kao DOO – 255. TOP 5 kompanija ukupno su ostvarili prošle godine 158 mil EUR poslovnih prihoda i imaju zajedno oko 11.500 radnika, od čega samo Infrastruktura železnice Srbije broji 9.637 zaposlenih.

 

 

 

 

Uslužne delatnosti u vodnom saobraćaju

Registrovano je 63 kompanije u delatnosti, od čega je aktivno 37. Kao pravna forma DOO registrovana je 31 kompanija. Najvećih 5 preduzeća po prihodima su „Tomi Trade“,Goga YCI„, „Brodokomerc-NS„, „Caki Trans“ i „Mario-Muk Trans„. Ostvaruju zajedno više od 4,5 mil EUR prihoda iz poslovnih aktivnosti i zapošljavaju 80 ljudi.

 

 

 

 

Uslužne delatnosti u vazdušnom saobraćaju

Najmanje preduzeća u oblasti je registrovano za uslužne delatnosti u vazdušnom saobraćaju -44. Od toga aktivnih je 35 i većina je opet registrovana kao DOO – njih 29.
Poslovni prihodi za prvih 5 kompanija u ovoj delatnosti iznose više od 171 mil EUR, a zajedno broje preko 3000 radnika.

 

 

 

 

Manipulacija teretom

U delatnosti manipulacija teretom aktivno je 107 kompanija od ukupno 251 registrovanih. Preko polovine kompanija je registrovalo svoju delatnost kao preduzetnik – 64. Pet najvećih kompanija su registrova u formi AD osim LegetContainer Transport, ostvaruju zajedno 20,5 miliona i zapošljavaju skoro 500 ljudi.

 

 

 

 

Ostale prateće delatnosti u saobraćaju

Ovo je delatnost sa najvećim brojem registrovanih (2543) i aktivnih (1636) kompanija. Velika većina preduzeća, njih 1407, ima pravnu formu društva sa ograničenom odgovornošću.
Lideri u ovoj delatnosti po poslovnim prihodima su „Milšped„, „Transportšped„, „Kuhne + Nagel„, „cargo partner“ i „Trasfera„. Zajedno imaju više od 225 mil EUR poslovnih prihoda, a zapošljavaju 2.510 radnika.