Posle „Tesla“ kamiona, stižu „Tesla“ brodovi na elektropogon

Holandska kompanija „Port-Liner“ je saopštila da će ove jeseni biti gotove dve „Tesla barže“ na elektropogon. Očekuje se da će projekat od 100 mil EUR, podržan subvencijom od 7 mil EUR iz Evropske unije, imati značajan uticaj na lokalni transport između luka Amsterdam, Antverpen i Roterdam.

Izvršni direktor „Port-Liner“-a Ton van Meegen izjavio je za „The Loadstar“:

– U Evropi postoji oko 7.300 unutrašnjih brodova, a više od 5.000 njih su u vlasništvu preduzetnika u Belgiji i Holandiji. Možemo graditi više od 500 godišnje, ali u toj dinamici je potrebno oko 50 godina da se industrija uključi u zelenu energiju.

Očekuje se da će prvih 6 barži „ukloniti“ 23.000 kamiona sa puteva godišnje u Holandiji i zameniti ih transportom nulte emisije. „Port-Liner“ razvija sopstvena plovila, ali su razvili i tehnologiju koja obuhvata baterije unutar kontejnera.

Meegen kaže da bi im je to omogućilo da nadograđuju postojeće barže:

– Ovo nam omogućava da rekonstruišemo barže koje su već u funkciji, što je veliki podstrek za zelenu energiju u industriji. Kontejneri se pune na licu mesta, snabdevač je „Eneco“, koji struju dobija putem solarne energije, vetrenjača i drugih obnovljivih izvora.

Prvi brodovi će završiti svoje prvo putovanje krajem ove godine.