Dunav alternativa za dopremanje gasa u Srbiju

Srbija bi mogla da iskoristi Dunav kao alternativni pravac snabdevanja gasom kroz projekat proizvodnje i transporta tečnog naftnog gasa iz Crnog mora, kaže zvaničnik EU Johan Zolgruber.

Vršilac dužnosti šefa predstavništva EU u Austriji Johan Zolgruber rekao je da postoji pojas nalazišta gasa u Crnom moru i da je plan je da se s platformi gas transportuje u Konstancu, a odatle baržama Dunavom do, na primer, Beča i ostalih podunavskih zemalja.

– Kad god bi Srbiji bile potrebne dodatne količine gasa mogla bi da ih dopremi Dunavom –  rekao je Zolgruber na Podunavskom biznis forumu u Beču.

Kako kaže, pripremu tog projekta, vrednu 150 mil EUR, sa 50 mil EUR finansira EU, a preostalih 100 mil EUR obezbeđuju kompanije uključene u projekat.

– Dvadesetak kompanija okupljeno je oko te ideje –  rekao je Zolgruber. Među tim kompanijama je i austrijska energetska kompanija EVN. Prema njegovim rečima, te kompanije rade na ubrzanju projekta kako bi mogao da počne da funkcioniše u periodu od 2017. do 2020. godine.

– To je alternativa Nabuku, ali i Južnom toku koji, kao što znate kritikuje EU. Ne želim da kritikujem Srbiju, ali ako kupujete gas ili naftu od samo jedne države zavisite od snabdevača –  rekao je Zolgruber. Naveo je i da je gas u Srbiji za oko 30% skuplji nego u Nemačkoj.

Zolgruber je naveo primer da su baltičke države plaćale visoku cenu ruskog gasa od 600 dolara za 1.000 kubnih metara, a istog dana kada su zatražile da im se iz Škotske isporuči tanker sa LNG cena gasa im je snižena za 25%.

– To se dešava kada pokažete da niste zavisni od samo jednog snabdevača – istakao je Zolgruber.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.