Stvara se treći savez kontejnerskih prevoznika?

Osam kontejnerskih prevoznika, koji nisu uključeni u dva glavna saveza, 2M i „Ocean Alliance“, mogli bi se udružiti u savez koji će predstavljati ozbiljnu protivtežu  koridoru Istok-Zapad, navodi sajt „Alphaliner“.

Kompanije o kojima je reč su „Hapag-Lloyd“, „Hanjin“, „Hyundai Merchant Marine“, MOL, NYK, ‘K’ Line, „Yang Ming“ i UASC, uz „Hamburg Sud“ koji ima niz ugovora s UASC.

„Alphaliner“ prenosi da su prevoznici trenutno u razgovorima o preusmeravanju svojih sadašnjih saveza kako bi razmotrili mogućnost stvaranja „trećeg snažnog“ saveza. Razgovori su odgovor na formiranje „Ocean Alliance“-a sastavljenog od CMA CGM, „Cosco Container Lines“, „Evergreen Line“ i OOCL, ostavljajući CKYHE Savez i G6 bez nekih od ključnih članova.

Nadalje, CMA CGM-ova akvizicija NOL-a, člana G6 saveza je takođe uslovljeno NOL-ovim izlazom iz G6 saveza, što su  NOL i CMA CGM već i uradili. Najava o mogućem trećem savezu je u vezi s predviđanjima „Drewry“-ja da će se do sredine 2017. godine, održati samo tri glavna svetska saveza koja će uključivati najviše 13 prevoznika i zameniti četiri trenutna saveza CKYHE Alliance, Ocean Three, G6 i 2M.

Argument podržava potvrda Hapag-Lloyda (G6) da je u razgovorima s UASC (Ocean Three za sada) o potencijalnom spajanju kontejnerskog poslovanja. Kao rezultat toga, svih osam prevoznika koji nisu uključeni mogli bi  zajedno da se udruže u treći savez.

Drewry, međutim, smatra da je malo verovatno da će svih osmero pristati na novi integrirani savez, budući da imaju vrlo različite interese, a HMM i ozbiljne finansijske probleme. Na kraju, više je verovatan scenario formiranja manjeg saveza, dok će se ostali priključiti dvoma glavnih saveza, prenosi pomorac.net.