Stvara se treći savez kontejnerskih prevoznika?

Osam kontejnerskih prevoznika, koji nisu uključeni u dva glavna saveza, 2M i „Ocean Alliance“, mogli bi se udružiti u savez koji će predstavljati ozbiljnu protivtežu  koridoru Istok-Zapad, navodi sajt „Alphaliner“.

Kompanije o kojima je reč su „Hapag-Lloyd“, „Hanjin“, „Hyundai Merchant Marine“, MOL, NYK, ‘K’ Line, „Yang Ming“ i UASC, uz „Hamburg Sud“ koji ima niz ugovora s UASC.

„Alphaliner“ prenosi da su prevoznici trenutno u razgovorima o preusmeravanju svojih sadašnjih saveza kako bi razmotrili mogućnost stvaranja „trećeg snažnog“ saveza. Razgovori su odgovor na formiranje „Ocean Alliance“-a sastavljenog od CMA CGM, „Cosco Container Lines“, „Evergreen Line“ i OOCL, ostavljajući CKYHE Savez i G6 bez nekih od ključnih članova.

Nadalje, CMA CGM-ova akvizicija NOL-a, člana G6 saveza je takođe uslovljeno NOL-ovim izlazom iz G6 saveza, što su  NOL i CMA CGM već i uradili. Najava o mogućem trećem savezu je u vezi s predviđanjima „Drewry“-ja da će se do sredine 2017. godine, održati samo tri glavna svetska saveza koja će uključivati najviše 13 prevoznika i zameniti četiri trenutna saveza CKYHE Alliance, Ocean Three, G6 i 2M.

Argument podržava potvrda Hapag-Lloyda (G6) da je u razgovorima s UASC (Ocean Three za sada) o potencijalnom spajanju kontejnerskog poslovanja. Kao rezultat toga, svih osam prevoznika koji nisu uključeni mogli bi  zajedno da se udruže u treći savez.

Drewry, međutim, smatra da je malo verovatno da će svih osmero pristati na novi integrirani savez, budući da imaju vrlo različite interese, a HMM i ozbiljne finansijske probleme. Na kraju, više je verovatan scenario formiranja manjeg saveza, dok će se ostali priključiti dvoma glavnih saveza, prenosi pomorac.net.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.