Hapag Lloyd ulaže pola milijarde dolara u nabavku kontejera u 2021.

Kompanija Hapag Lloyd realizuje jednu od najvećih kupovina kotejnera u svojoj istoriji. Reč je o 150.000 TEU standardnih i rashladnih kontejera, kao i oko 8.000 TEU kontejnera za opasne i vangabaritne terete.

U pozadini ove porudžbine, vredne oko 550 miliona dolara, jeste i velika nestašica kontejnera prouzrokovana pandemijom korona virusa. Brodarske kompnije suočavaju se sa manjkom, odnosno ograničenom dostupnošću kontejnera, zbog kašnjenja i neravnoteže na određenim trgovinskim putevima.

Budući da se postojeći kontejneri kreću sporije u rotaciji na rutama, prevoznicima je potrebno više kontejnera za istu količinu tereta sa istom učestalošću isplovljavanja brodova.

Neki od naručenih kontejnera već su isporučeni Hapag Lloyd-u. Ipak, velika većina biće integrisana u postojeću flotu tek u narednim mesecima. Prema izjavama iz ove kompanije, isporuka bi trebalo da bude završena do kraja tekuće godine.

– Brodarska kontejnerska industrija širom sveta trenutno beleži neverovatnu potražnju, što je dovelo do nedostatka kontejnera širom sveta. Novom porudžbimm doprinosimo naporima da se ublaži trenutna sittuacija i moćićemo da kupcima ponudimo mnogo bolju uslugu – kaže Rolf Habben Jansen, CEO of Hapag-Lloyd.

Izvor/foto: hapag-lloyd.com