Tender za prodaju „Luke Novi Sad“ u septembru

Tender za privatizaciju „Luke Novi Sad“, jedine preostale luke u većinskom vlasništvu države, trebalo bi da bude objavljen u septembru. Za tu luku su zainteresovane najpoznatije kompanije u svetu, rečeno je u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

– Završavamo rad na imovinskom stanju „Luke Novi Sad“. Da bi se sprovela privatizacija neophodno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u svojini Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i ono što se zove suprastruktura – kranovi, zgrade, magacini i slično – rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

Privatizacijom će, kako je kazao, biti obezbeđeno više od 15 mil EUR investicionog ulaganja u razvoj Luke: izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije.

To će ubrzati njen rad, jer Luka trenutno ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona.

– Zastarela mehanizacija, neefikasnost i sporost luke je nešto što je trenutno ‘ubija’ na tržištu. I privatizacija i novi investicioni kapital treba da omoguće brži razvoj luke – napominje Kovačević.

Sproveden je, dodaje, postupak izdvajanja dela imovine i prenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizaciona dokumentacija.

Očekujemo da ćemo u septembru imati raspisan tender za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo ogroman interes za tu luku i to najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa.

Neke od tih kompanija su, prema njegovim rečima, „Dubai Port World“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački „Rhenus“ i američka „Valona Group“. Takođe, veliki broj drugih poznatih kompanija je već poslao pismo o namerama.

Ranije je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju „Luke Novi Sad“ poslalo 12 firmi i pojedinaca.