Rado Antolović, generalni direktor sektora za pomorske usluge DP World – Investicije u Novi Sad biće veće od 30 mil EUR

Luka Novi Sad u septembru je i zvanično uključena u globalni lanac kojim upravlja kompanija DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Novi vlasnik je kupio Luku Novi Sad a. d. za 7,99 mil EUR, a ugovor je sklopljen u maju 2019. godine.

U ekskluzivnom intervjuu za PlutonLogistics, Rado Antolović, generalni direktor sektora za pomorske usluge DP World govori o planovima ove novosadske luke u oblasti teretnog saobraćaja.

PL: Recite nam nešto o kompaniji DP World. Koliko iskustva imate u rečnim lukama?

– DP World ima vodeću ulogu u globalnoj trgovini i sastavni je deo lanca snabdevanja u svetu. U sastavu grupacije je više povezanih preduzeća – od morskih i rečnih terminala, pomorskih usluga, logistike i pomoćnih usluga, do rešenja za trgovinu koja su zasnovana na tehnologiji. Naš portfolio, koji se sastoji od preko 150 operacija u 46 zemalja na šest kontinenata, daje nam značajno prisustvo kako na tržištima u razvoju, tako i na već razvijenim.

PL: Koji su bili razlozi za kupovinu Luke Novi Sad? Kakav ste potencijal prepoznali u ovoj luci na Dunavu?

– U Srbiji se na godišnjem nivou proizvede od 10 do 14 miliona tona žitarica. Novi Sad se nalazi na idealnoj poziciji na reci Dunav, u centralnoj oblasti za proizvodnju žita u Srbiji. U regionu Vojvodine – u kojem se nalazi Luka Novi Sad – proizvodi se 70% od ukupne količine žitarica u Srbiji. Luka Novi Sad bila je poslednja luka u državnom vlasništvu koja je privatizovana. Srbija izvozi između 2 i 3 miliona tona žitarica, koje se transportuju kamionima i baržama. Novi Sad trenutno zauzima oko 60% udela na tržištu izvoza baržama. Ulaganje u novu opremu i operativnu efikasnost će učvrstiti ovaj tržišni udeo i tako pružiti dodatnu priliku za povećanje postojećih količina žitarica pretovarenih u luci.

PL: Kakvo poslovanje ste zatekli? Koji će biti vaši prvi koraci?

– Proces privatizacije u Novom Sadu pružio je priliku POP-u (DPW) da stekne imovinu u vlasništvu države koja je pokazala slabe rezultate i da je uz pomoć postepene investicije transformiše u moderan i efikasan sistem, kao i da uvede operativne metodologije u skladu sa najboljim međunarodnim praksama. Sa godišnjim pretovarom od oko milion tona, planirane investicije i operativna efikasnost omogućiće luci da se pozicionira kao prvoklasni sistem u Srbiji.

PL: Koji su vaši dugoročni finansijski planovi?

– Sporazum o kupovini udela koji je skopljen između Vlade Srbije i POP-a (DPV) obuhvata i zahtev za kapitalnim ulaganjima kojim se uređuje dugoročni finansijski plan pripremljen za Luku Novi Sad. Pored toga, dalja ulaganja koja nisu obuhvaćena ovim sporazumom biće određivana na osnovu poslovnih potreba i zahteva. Kako zasada stvari stoje, tokom trajanja potpisanog ugovora, investicije u Novi Sad biće veće od 30 mil EUR.

PL: Kakvi su vaši planovi kada je u pitanju teretni saobraćaj? Koji je njegov najveći potencijal?

– Strategija za teretni saobraćaj obuhvata konsolidaciju i povećanje količine postojećeg tereta koji prolazi kroz Luku Novi Sad, kao i druge inicijative za dalju diversifikaciju. Ulaganje u novu opremu za rukovanje otvoriće mogućnost za rukovanje i dodatnim teretom.

PL: Da li ćete sarađivati sa drugim kompanijama koje se bave transportom?

– Deo naše strategije diversifikacije biće i uspostavljanje sinergije sa drugim pružaocima usluga.

PL: Kakve klijente očekujete u oblasti teretnog saobraćaja?

– Očekujemo raznovrsne klijente u skladu sa našom postojećom bazom firmi u oblasti transporta tereta, kao i u skladu sa diversifikacijom naše  strategije u oblasti transporta i pretovara tereta.

PL: Kakvi su dalji planovi kada je u pitanju oblast teretnog saobraćaja?

– Pronalazimo prilike gde god da se one nalaze. Diversifikujemo kompaniju kako bismo upotpunili naše osnovno poslovanje – luke i terminale, razvili logistiku, industrijske parkove i zone, kao i pomorske usluge. Sve to je u cilju da upotpunimo naše poslovanje u celom lancu snabdevanja. Dok idemo napred, to će nam ponuditi druge mogućnosti i pružiti dodatnu vrednost našim kupcima i partnerima.

PL: Koliko je srpsko tržište važno za DP World?

– Važnost uloge Luke Novi Sad je u skladu sa Memorandumom o razumevanju koji je Vlada Srbije sklopila sa POP-om (DP World) 24. maja 2018. godine i u skladu je sa investicijama drugih kompanija sa sedištem u UAE, čime se dodatno jačaju odnosi između UAE i Srbije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.