Upoznajte Cerulean Ace – RO RO brod koji plovi na prirodni gas

U Luci Kopar prošlog petka usidren je brod za transport vozila Cerulean Ace, koji radi na tečni prirodni gas.

Reč je o potpuno novom brodu japanskog brodogradilišta Mitsui O.S.K. Lines (MOL), koji je ove godine isplovio i trenutno je na svom prvom putovanju. Tom prilikom Luku su posetili i član Upravnog odbora Gregor Belič i rukovodilac auto terminala Sara Morato.

Japanski MOL jedan je od najvećih brodarskih kompanija u segmentu transporta vozila, sa kojom koparska luka sarađuje duže od decenije.

Dolazak novog, ekološkog broda, kako kažu u Kopru, važan je i u svetlu postepenog smanjenja emisije CO2 i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini. Japanska brodarska kompanija odlučila je da svojoj floti doda 14 novih RO-RO brodova na tečni prirodni gas.

Brod Cerulean Ace dug 200 metara prvi je od 11 brodova serije „plavo“, kapaciteta 7.000 vozila.

Upotreba tečnog prirodnog gasa kao pogonskog goriva smanjuje emisiju CO2 za približno 25-30 procenata, a očekuje se da će se na ovaj način postići i do 98% manja emisija sumpor oksida (SOx) i približno 85 procenata manjih emisija azotnih oksida (NOx) tokom plovidbe.

Brod Cerulean Ace je drugo po redu plovilo na tečni prirodni gas u Kopru – u aprilu je na kontejnerski terminal pristao brod CMA CGM SCANDOLA, kapaciteta 15 hiljada TEU. 

Foto: Luka Kopar

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.