Uvodi se novi kontejnerski servis – Pireus Rijeka Express

Rijeka će od 22. jula 2019. godine  biti direktno povezana na nedeljnoj bazi putem kontejnerskog servisa PRS, odnosno Pireus Rijeka Express, pišu hrvatski mediji.  Servis će biti održavan od strane kineske kompanije COSCO, koja i drži kontejnerski terminal u Pireju, a odvijaće se na nedeljnoj bazi, gde će jedine luke u rotaciji biti upravo Pirej i Rijeka.

Radi prepoznavanja važnosti Rijeke od strane COSCO-a, odlučeno je da se polazak iz Rijeke ukloni iz postojećeg AGT servisa (rotacija Piraeus → Rijeka → Koper → Ancona → Piraeus → Yilport Gebze → Gemlik → Thessaloniki → Izmir → Piraeus).

Radi toga otvara se novi servis PRS s takođe nedeljnim polaskom (Rijeka ponedeljkom, Pirej četvrtak/petak i opet Rijeka ponedeljak), pišu hrvatski mediji.

Kako pišu mediji u Hrvatskoj, na ovaj način dobija se pouzdan i stabilan servis. Kašnjenja se smanjuju na minimum, ne dolazi do akumuliranih zastoja kao u feeder servisu koji tiče nekoliko luka.

Sa novim PRS servisom se očekuje da će doći do povećanja količine tereta, posebno prema novim tržištima centralne Evrope (Mađarska, Češka, Austrija), čime se još jednom potvrđuje da Kinezi na Rijeku računaju kao na deo karike u lancu novoga “puta svile” (One road one belt).

U rotaciji će biti brod “Andante”, kapaciteta 850 TEU, a plan je da bude u obradi svakog ponedeljka u prvoj smeni.

Izvor: bur.com.hr

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.