Vreme čekanja na prolazak kroz Panamski kanal smanjeno na 4 dana

Uprava Panamskog kanala saopštila je u da je čekanje brodova na prolazak njihovim plovnim putem smanjeno sa 10, koliko je iznosilo prošlog meseca, na 4 dana.

–   Vreme čekanja je smanjeno za 60%, a problemi su bili uzrokovani neočekivano velikim rastom prometa i ekstremnim vremenskim prilikama koji su vladali proteklih nedelja –  stoji u saopštenju Uprave.

Da bi se smanjio zaostatak, rezervacije za prioritetni prolaz su dva puta smanjivane od oktobra, a dodatne ekipe ljudi su raspoređene na kapijama, kako bi se prevazišao problem.

Prema mišljenju nadležnih, povećan broj američkih brodova iz Meksičkog zaliva i velikih tankera, te nekoliko dana neprestane magle i nizak nivo jezera, takođe su doprineli problemima.

Sistemi za praćenje kretanja brodova registrovali su krajem oktobra 130 brodova koji čekaju na prolazak, a Uprava je potvrdila da je primila nekoliko Protestnih pisama od strane korisnika. Uobičajni period čekanja na prolazak Panamskim kanalom je između 24 i 36 sati, prenosi plovidba.me.