Budimpešta sve značajnije čvorište za železnički transport robe iz Kine

Za železnički transport iz Kine ka evropskim tržištima, Budimpešta je jedno od najznačajnijih čvorišta, zbog čega prevoznici intenzivno rade na proširivanju svoje mreže do i iz tog haba.

Najnovija vest stiže iz kompanije DB Cargo Eurasia, koja je tokom prošlog meseca pokrenula novi servis između Siana (Xi’an) u centralnoj Kini i Budimpešte. Prvo putovanje između dve destinacije je već realizovano – voz je krenuo iz Siana krajem decembra i stigao u Budimpeštu za 15 dana.

– Budimpešta je oduvek bila na našem radaru, ali kupci su sve češće počeli da analiziraju kako bismo mogli da ih povežemo sa tom lokacijom. DB Cargo Eurasia je dobar partner za ovu destinaciju. Prisutni smo u 18 zemalja širom Evrope, a kupci se mogu osloniti na našu stručnost i lokalno znanje, ali i na posedovanje imovine kao što su lokomotive i vagoni – dodaje DBCE.

Redovno preko Malaševica

Sian-Budimpešta biće redovan servis, a kompanija će zasad ponuditi jedan polazak mesečno. Međutim, kako je objašnjeno, DBCE je trenutno u fazi razvoja ove rute, te se očekuje da će u drugom kvartalu 2023. usluga biti proširena na jedno povratno putovanje nedeljno ili dvonedeljno. 

– Voz vozi preko Malaševica (Malaszevicze) sa mogućnošću utovara/istovara na evropskom delu. Moguće je nastaviti našim servisom do Duizburga ili Hamburga – rekli su iz kompanije.

Osim do Duizburga i Hamburga, teret može da putuje i do drugih odredišta u Mađarskoj i dalje do Rumunije, Bugarske, Slovačke i Češke. Zbog toga DBCE smatra Budimpeštu ključnom za svoju međunarodnu mrežu, jer je dobro locirana za pristup drugim destinacijama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Na raspolaganju su kapaciteti za sve vrste kontejnerskog tereta. Primera radi, prvi voz na ovoj ruti transportovao je i potrošačke proizvode i industrijski teret – elektroniku, opremu za grejanje, delove za automobile, mašine. Takođe, DBCE očekuje značajan obim tereta i u pravcu ka istoku – kako ka Malaševicama, tako i ka kineskom tržištu, prenosi railfreight.com.

Foto: eurasia.dbcargo.com