Kina napravila važne korake u upotrebi vodonika na železnici (VIDEO)

Prva kineska manevarska lokomotiva velike snage na vodonik, koju su razvili CRRC Zhuzhou Locomotive i China Energy Group, premijerno je završila test opterećenja od 10.000 tona. Ova prekretnica dostignuta je nedavno na stanici Sidaoliu, na liniji Bazhun železničke pruge Ksinshuo. Odavde je lokomotiva na vodonik korišćena za vuču 105 C80 vagona, tokom 2 kilometra, konstantnom brzinom, preneo je portal railway-news.com. 

Čineći to, lokomotiva je označila ključni napredak u tržišno-orijentisanoj primeni energije vodonika, za transport teškog tereta na kineskim prugama.

Lokomotiva je zapravo opremljena vodoničnom gorivnom ćelijom i litijumskom baterijom. Ima maksimalnu snagu od 2.400 kilovata i projektovanu brzinu od 100 kilometara na sat. Sa maksimalnom početnom vučom od 560 kN, lokomotiva ima nosivost od 10.000 tona na ravnom terenu, odnosno 5.000 tona na nagibu od 4%.

Stanica za punjenje vodonikom

A kada je reč o primeni vodonika na železnici u Kini, još jedna značajna vest objavljena je ovog vikenda. Naime, u nedelju je puštena u rad istraživačka i demonstraciona stanica za punjenje vodonikom. Stanica namenjena teretnim lokomotivama koje se koriste u teškim operacijama, smeštena je u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mogolija (Inner Mongolia), na severu Kine.

Demonstracija je pokazala da je moguće punjenje rezervoara tečnim vodonikom, čak i uslovima kad je spoljna temperatura – 25 stepeni Celzijusa. Potrebno je pola sata za punjenje sa kojim teretna lokomotiva može da radi 8 sati, izvestila je kineska televizija. Za više detalja, pogledajte video u nastavku!

 

Foto: YouTube/Screenshot, CCTV

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.