NAJTEŽI teretni vozovi: Intermodalni transport 3.335 tona

Najteži intermodalni voz u Poljskoj prevezao je prošle sedmice 3.335,73 tone od Slavkova do Gdanjska.

Za ovaj servis bile su zadužene kompanije iz grupe PKP Cargo, zajedno sa globalnim logističkim operatorom A.P. Moller Maersk, a prevezeno je 90 kontejnera od 20ft (ukupno 90 TEU).

Nakon putovanja između dva poljska terminala, teret je pretovaren na jedan od kontejnerskih brodova kompanije Maersk u luci Gdanjsk.

Puštanje u rad tako teških teretnih vozova, naravno, nije nešto uobičajeno – većina kompozicija ove vrste u normalnim uslovima teži manje od 2.000 tona. Zbog toga je PKP Cargo morao da dobije posebna odobrenja za prolaz od Poljskih železnica, neophodna za određene delove rute.

Osim toga, PKP Cargo je morao da koristi posebne resurse u pogledu opreme i procesa utovara, zbog specifičnih karakteristika ovog servisa. Ipak, uz zalaganje svih učesnika i dobru saradnju, najteži intermodalni železnički voz u Poljskoj uspešno je obavio svoj zadatak, što je takođe doprinelo smanjenju otiska CO2 za 5 do 9%, u poređenju sa konvencionalnim načinom transporta tereta.

Saradnja PKP Cargo grupe i kompanije Maersk traje dugi niz godina i od strateškog je značaja za razvoj intermodalnog transporta, budući da je jedan od njenih glavnih ciljeva konstantan rast kontejnerskog prevoza na koridoru Sever-Jug, kao i kontinuirano poboljšanje kvaliteta u organizaciji ovih usluga.

Izvor: kolejowyportal.pl