Nemačka preuzima upravanje železnicom u Ukrajini?

Ukrajina planira da ustupi svoj železnički sistem nemačkoj kompaniji Deutsche Bahn na desetogodišnje upravljanje. „Da, želimo da damo kontrolu Nemačkoj nad železnicom u periodu od 10 godina“, rekao je u ukrajinski premijer Aleksej Gončaruk u toku „ukrajinskog doručka“ u Davosu.

Ovo je vest koja je odjeknula u javnosti. Da podsetimo, ranije je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture potpisalo memorandum o razumevanju s nemačkim železničkim prevoznikom Deutsche Bahn. Premijer je tada rekao da je to logičan nastavak plana restrukturiranja ukrajinskih železnica koji je predsednik Volodimir Zelenski najavio u septembru prošle godine.

Međutim, u komentaru nemačke medijske kuće Deutsche Welle od 23. januara, Deutsche Bahn je negirao da će preuzeti upravljanje kompanijom Ukrzaliznytsia. Umesto toga, kompanija je saopštila da će „savetovati i podržati“ svoje ukrajinske kolege.

Deutsche Bahn je privatno akcionarsko društvo, dok je Ukrzaliznitsia ukrajinska državna železnička kompanija.

Govoreći o memorandumu, Gončaruk je na Tviteru napisao da će nemački eksperti reformisati upravljanje Ukrzaliznytsia-om, dok će Ukrajina zadržati punu kontrolu nad preduzećem.

– Nadam se da će nemačka operativna efikasnost i nulta tolerancija prema korupciji postati osnova za promenu situacije u kompaniji –  reči su premijera Ukrajine.

Kompaniju Ukrzaliznytsia redovno kritikuju zbog zastarele i netransparentne organizacije koja dozvoljava procvat korupcije. Zastarela je i oprema, kao i  železničke, a radna snaga od 280.000 ljudi je „naduvana“ i neefikasna, pišu mediji.

Inače, Ukrzaliznytsia je  među šest najvećih železničkih prevoznika putnika i sedam najvećih teretnih prevoznika u svetu.