Pokrenuta nova železnička linija od Finske do Kine

Prvi kontejnerski voz na ruti Finska-Kina krenuo je 10. novembra. Servis nazvan Railgate Finland, Kouvola-China Ekpress saobraća od nove železnočke kapije Finske do grada Sian (Xi´an) u Kini.

Transport robe preko grada Kouvole skratiće dosadašnji put za 2.000 km. Rutom upravlja „KTZ Ekpress“, pružalac usluga transporta i logistike u Kazahstanskoj železnici. Zahvaljujući brzini nove rute, voz omogućava i transport robe u hladnom režimu, kao i prevoz sezonskih proizvoda i proizvoda koji zahtevaju posebne uslove.

Kompanija „Kouvola Innovation Oy“ u saradnji sa Gradom Kouvola, i lokalnim i međunarodnim privrednicima  i partnerima aktivno je razvijala ovaj transportni koridor od 2013. godine.

– Railgate Finland, Kouvola – China Ekpress će otvoriti nove poslovne mogućnosti za potpuno nove grupe proizvoda za koje je vazdušni saobraćaj preskup, a pomorski transport spor. Pored Kine, transportni koridor doprinosi Japanu, Australiji i Južnoj Koreji, a utiče i na uvoz u Evropu i nordijske zemlje – rekao je Martti Husu, generalni direktor kompanije „Kouvola Innovation Oy“.