Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju BARSKE pruge

Vršilac dužnosti generalnog direktora preduzeća Infrastruktura železnica Srbije Nebojša Šurlan i vršilac dužnosti generalnog direktora RZD International Sergej Stoljarov potpisali su juče ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju  barske pruge kroz Srbiju (Valjevo-Vrbnica-državna granica sa Crnom Gorom) u dužini od 209,4 kilometara.

Ugovor je potpisan u Vladi Srbije, a događaju je prisustvovala i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je modernizacija barske pruge zahtevan posao, jer obuhvata 250 mostova i oko 230 tunela, te da je uverena da će Ruske železnice odgovoriti i ovom zadatku i da će 2022. godine započeti radove.

Mihajlović je podsetila da naša zemlja sa tom kompanijom već nekoliko godina sarađuje i na drugim važnim i zahtevnim projektima u oblasti železnice u zemlji, između ostalog, na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta. Dodala je da veruje kako će sledeće godine početi i izgradnju modernog dispečerskog centar koji je Srbiji potreban.

Ministarka je navela da je na sastanku bilo reči i o usavršavanju naših studenata i inženjera u Rusiji, kao i o mogućnostima da im se obezbedi da rade u sektoru železnica kada se vrate u Srbiju.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, navodi se u saopštenju MGSI.