Transport robe iz Kine – Cargolux pokrenuo direktne kargo letove Šendžen-Budimpešta

Cargolux, jedna od vodećih avio-kargo kompanija u svetu, pokrenula je direktne letove na relaciji Šendžen (Kina) – Budimpešta (Mađarska).

Avion boeing 747-400F sleteo je 18. septembra u novu logističku bazu aerodroma u Budimpešti – Cargo City. Cargolux, čije je sedište u Luksemburgu, obavljaće letove između dva grada jednom nedeljno, prenosi portal seebiz.eu.

Nova avio-inija predstavlja prekretnicu, budući da značajan deo robe poreklom iz Kine – kupljene preko interneta, u Srednju i Istočnu Evropu stiže sa područja Šendžena, najvažnijeg finansijskog i logističkog centra u južnoj Kini s više od 14.000 tehnoloških kompanija.

Direktna avio veza ne samo da pruža veliku prednost preduzećima u Mađarskoj, i drugim državama u Srednjoj i Istočnoj Evropi, već je i prilika da budimpeštanski aerodrom dobije vodeću ulogu u sferi logističkih usluga u regionu, kao i u e-trgovini, rekao je direktor aerodroma Rolf Schnitzler. Kako je naveo, mađarska vazdušna luka na kargo sektor gleda kao na ključno područje i jedan od stabilnih, dugoročnih oslonaca poslovanja.

Aerodrom u Budimpešti dobio je u januaru novi kargo-kompleks od 32.000 m2 – Cargo City, u koji je uloženo 100 milijardi mađarskih forinti (oko 277 miliona evra). Novi kompleks podigao je godišnji teretni kapacitet ove vazdušne luke za 100.000 tona – na ukupno 250.000t.

Na budimpeštanskom aerodromu u 2019. godini je pretovareno 135.500 tona tereta, što je 7,25% više u odnosu na 2018.

Izvor: seebiz.eu 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.