Prevoz vina železicom – Beaujolais „pod pokrivačem“ od Liona do Japana

Leto je gotovo i vina su u bocama. Neka od njih već su krenula na dalek put, od vinarije do kupaca – koji često mogu biti i na drugom kraju sveta. To je slučaj sa vinom beaujolais (božole) iz Liona, koje je upravo u vozu za Šangaj, odakle će biti otpremljeno do krajnjih odredišta u Japanu.

Ovaj poduhvat je organizovala holandska kompanija Rail Bridge Cargo, u bliskoj saradnji sa NSR – New Silk Road Intermodal i Nissin Logistics. Kako kaže Niels Wildekamp iz Rail Bridge Cargo, u pitanju je prilično neuobičajena pošiljka.

– U pitanju je roba koja obično putuje avionom. To je mnogo brže, ali košta puno, pogotovo sada kada su cene vazdušnog transporta porasle. Špediter je želeo da pokuša sa železničkim prevozom – vina su trenutno na putu do dve različite lokacije u Japanu i sve ide po planu! – izjavio je Wildekamp prošle sedmice.

Rail Bridge Cargo nudi različite mogućnosti multimodalnog transporta, a za svakog klijengta traže se prilagođena rešenja. Kod božolea, bilo je važno da pošiljka bude “otporna” na udarce, da se održi na određenoj temeraturi i da stigne na vreme.

Da bi ostvario temperaturni zahtev, Rail Bridge Cargo se odlučio za kontejnere od 40 stopa izolovane termo pokrivačima. Komitet za beaujolais je odlučio da vina „ne smeju da padaju ispod 1 stepena“.

Tokom ovog perioda, pokazalo se da su pokrivači dovoljni, ali zimi će verovatno biti potrebni kontejneri-hladnjače, kažu u Rail Bridge Cargo.

Transport vina ne realizuje se u potpunosti železnicom – vina su kamionima stigla iz regiona Beaujolais do železničke stanice Lion, gde su utovarena u voz. Iz tog francuskog čvorišta, prelaze dug put železnicom do Yiwu, a zatim do Šangaja. U ovoj kineskoj luci, vrši se pretovar na brod, kako bi vina prešla Japansko more do Tokija i Osake – krajnjih odredišta.

– Ispostavilo se da su prekrivači dobro rešenje, budući da su kontejneri-hladnjače skuplji i teže ih je organizovati. Trenutno na tržištu vlada nestašica, jer je u Kini sve veća potražnja za hranom i pićem iz Evrope. Vino, meso, farmaceutski proizvodi – sve se to prevozi u kontrolisanom temperaturnom režimu.

Multimodalni transport traje mnogo duže od avionskog putovanja, u proseku 26 dana, objašnjava logistički stručnjak.

– Napravljen je kompromis oko vremena isporuke, ali je uvoznik istovremeno značajno uštedeo, a takođe i doprineo smanjenju zagađenja, navode u Rail Bridge Cargo.

Izvor: railfreight.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.