Proizvodnja teretnih vagona – Hrvatska kompanija sklopila ugovor vredan 9,5 mil EUR

Preduzeće Đuro Đaković Specijalna vozila iz Slavonskog Broda ugovorilo je s kupcem GATX Rail Europe proizvodnju i isporuku teretnih vagona Faccns 48 m3, u vrednosti od 9,5 miliona evra,

Isporuka vagona, kako se navodi, planirana je u drugoj polovini ove godine.

GATX Rail Europe, sa sedištem u Austriji, jedna je od vodećih kompanija za lizing vagona, a nudi visokokvalitetan i raznolik vozni park u preko 20 evropskih zemalja.

Prema podacima iz finansijskog izveštaja, preduzeće Đuro Đaković Specijalna vozila (društvo u sastavu Đuro Đaković Grupe), u prvom tromesečju 2023. ostvarilo je dobit od 1,2 miliona evra, uz konsolidovane prihode od 23,1 miliona evra, piše seebiz.eu. 

– Preduzeće je uspelo da dostigne planirani nivo proizvodnje, prodaje i troškova, a ostvaren je i pozitican neto rezultat. EBITDA marža je 8,4 posto, dok je neto rezultat pod snažnim uticajem finansijskih rashoda. Rastu EBITDA marže u odnosu na 2022. najviše je doprinela visoka realizacija proizašla iz isporuke 201 vagona u prvom kvartalu 2023. godine i optimizacija operativnih troškova – navodi se u tom saopštenju.

Najveći deo prihoda društvo, kako se ističe, ostvaruje u izvozu, te se očekuje nastavak ovog trenda, ali i aktivnost na daljem poboljšanju poslovanja.

(Foto: Pixabay/Goran Horvat, ilustracija)