Prvi železnički most koji povezuje Kinu sa Rusijom uskoro u funkciji (VIDEO)

Očekuje se da će železnički most Tongđang-Nižnjeleninskoe (Tongjiang-Nizhneleninskoye) preko reke Heilongjiang , koji povezuje Kinu i Rusiju, postati operativan već ovog meseca. To je prvi železnički most koji povezuje Kinu i Rusiju. Most dug 7.194 metra gotov je od avgusta 2021. godine, posle sedam godina izgradnje. Međutim, nije mogao da se koristi zbog plavljenja reke Heilongjiang tokom leta.

Izgradnja mosta je završena pre godinu dana. Tačan datum otvaranja, međutim, još nije određen, naveo je izvor Global Times-u.

Očekuje se da će most skratiti putovanje između Heilongjianga i Moskve za 809 kilometara i uštedeti 10 sati vremena putovanja u poređenju sa rutom preko graničnog prelaza Suifenhe. Osim toga, početkom ove godine na kineskoj strani je dodat novoizgrađeni objekat carine, za obavljanje poslova inspekcije i karantina.

Jačanje odnosa

Rusija i Kina jačaju svoje ekonomske odnose, uz pomoć prekogranične infrastrukture izgrađene u poslednjih nekoliko godina. Prvi most na autoputu koji prelazi reku Heilongjiang otvoren je u junu.

Ovaj novi most, međutim, biće prvi železnički most između dve zemlje.

Povećanje veza preko reke trebalo bi da koristi obema zemljama. Kina traži načine da diverzifikuje svoj uvoz ključnih roba kao što je ruda gvožđa, dok Rusija traži mogućnosti da poveća svoj izvoz na istok. Tačnije, Rusija želi da poveća svoj izvoz artikala uključujući ugalj, minerale, đubrivo i proizvode od drveta u Kinu.

Rast odnosa između Kine i Rusije može se videti u brojkama koje navodi Global Times. U prvih sedam meseci ove godine, trgovina Kine sa Rusijom porasla je za 29% na godišnjem nivou.

Izvor: railfreight.com 

Foto: YouTube/PrintScreen