REGION: Posao za 150 radnika na železnici

Javno preduzeće Železnice Federacije BiH očekuje značajno smanjenje radne snage u narednim mesecima, jer je u 2022. planu odlazak u penziju ukupno 112 radnika. Kako bi nadoknadilo taj nedostatak, ali i zadovoljilo druge potrebe, ovo preduzeće planira da zaposli ukupno 150 radnika, navedeno je u Planu poslovanja za 2022.

Posebnom odlukom odrediće se neophodna struktura radnika koji će biti primljeni, dodaje se.

U planu, koji je prošle sedmice odobrila i Vlada FBiH, ovo javno preduzeće kao svoj strateški cilj za 2022. navelo je prevoz nafte i naftnih derivata.

– Ukoliko bi se nafta prevozila železnicom, efekti za državu bi bili višestruki – kontrola procesa uvoza nafte i smanjena mogućnost zloupotrebe. Zatim, uredna i tačna naplata carine i PDV-a i povećanje prihoda, kontrola kvaliteta tečnih goriva, kao i zaštita životne sredine – navedeno je.

Železnice FBiH dodaju da bi se na ovaj način i rasteretio i drumski saobraćaj i povećala sigurnost za sve učesnike u saobraćaju.

– Iako podaci govore da prevoz nafte vagonima ima tendenciju rasta tokom poslednjih nekoliko godina, to su ipak vrlo male količine s obzirom na kapacitete kojima se raspolaže.

Delatnosti ovog društva, uz obavljanje domaćeg, međuentitetskog i međunarodnog transporta putnika i tereta, su i održavanje, rekonstrukcija, modernizacija, izgradnja objekata voznog parka (uključujući vuču) i druge opreme, kao i održavanje, rekonstrukcija, modernizacija i razvoj železničke infrastrukture.

U 2020. preduzeće je prevezlo ukupno 3.356 tona robe.