Rekonstruisanom prugom Jajinci-Mala Krsna nakon tri godine krenuli teretni vozovi

Na pruzi Jajinci-Mala Krsna danas, 22. juna 2022. godine u 8.00 sati, ponovo su pušteni u rad infrastrukturni kapaciteti i uspostavljen je teretni železnički saobraćaj.

– Nakon što je obavljen tehnički pregled radova izvedenih na glavnoj opravci pruge Jajinci-Mala Krsna, organizovan je saobraćaj teretnih vozova na ovoj deonici niške pruge. Završni radovi duž deonice i dalje su u toku – saopštilo je preduzeće Infrastruktura železnice Srbije.

– Zbog toga automatski putni prelazi na ovoj pruzi u Belom Potoku, Vrčinu, Malom Požarevcu, Dražnju, Umčarima i Živkovcu još nisu stavljeni u funkciju i smatraju se neobezbeđenim. Putni prelaz u stanici Jajinci se ukida i drumska vozila tu ne mogu preći preko pruge.

U funkciji su po jedan automatski i mehanički putni prelaz u Kolarima, kao i automatski putni prelaz u Ralji – navodi se.

Zbog toga je potrebno da svi učesnici u drumskom saobraćaju na putnim prelazima između Jajinaca i Male Krsne voze pažljivo, budu oprezni i poštuju propise i vertikalnu drumsku signalizaciju.

Ovo je posebno značajno ako se ima u vidu da se železnički saobraćaj između Jajinaca i Male Krsne nije odvijao pune tri godine. Naime, rekonstrukcija pruge Jajinci-Mala Krsna počela je 30. maja 2019. godine, a radovi su se odvijali u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na ovom delu niške železničke magistrale.

Izvođač radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Jajinci-Mala Krsna je konzorcijum koji čine francuski Colas i srpska kompanija Energoprojekt Niskogradnja. Projekt je obuhvatao rekonstrukciju ukupno 68,8 kilometara koloseka, građevinske infrastrukture i elektrotehničkih postrojenja, od čega je dužina same deonice 59 kilometara, a staničnih koloseka 9,8 kilometara. Ugovorom su bili obuhvaćeni i radovi u osam stanica, šest stajališta, tri tunela i na dva mosta.

Ugovorena vrednost posla iznosila je 39,2 miliona evra, od čega je vrednost radova na pruzi Jajinci – Mala Krsna iznosila 30,3 miliona evra, dok je rekonstrukcija železničke infrastrukture u stanici Mala Krsna iznosila 8,9 miliona evra. Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Radovi u železničkoj stanici Mala Krsna završeni su i stanica puštena u rad u septembru 2021. godine.

Foto: Infrastruktura železnice Srbije (infraz.rs)