Rekord na železničkoj ruti Kina-Evropa – Tokom maja više od 1.000 vozova

U maju je postignut apsolutni rekord u prevozu kontejnera železnicom između Kine i Evrope, izvestila je China Railway Group. U tom periodu, preduzeće je primilo i otpremilo 1.033 kompozicije, koje su ukupno prevezle 93.000 TEU, prenosi trans.info.

Ovaj rezultat predstavlja rast od 43% u odnosu na prošlogodišnji (poređenja radi, tokom cele 2017. u oba pravca je saobraćalo ukupno 3.700 vozova).

U maju ove godine je iz Kine u Evropu poslato 556 vozova, koji su prevezli ukupno 50.000 TEU, što je 52% više nego u istom mesecu prošle godine. Stopa utovara kontejnera je iznosila čak 99,9%. U suprotnom pravcu je poslato 477 garnitura vozova (+39%) sa 43.000 TEU (+44%). Za vozove koji putuju iz EU u Kinu, stopa utovara dostigla je 96,4%. Važno je napomenuti da je u periodu 2014-2016. utovar vozova iz EU-a u Kinu iznosio oko 50%.

Nekoliko faktora doprinelo je povećanju količine tereta koji se isporučuje ovom trasom: pandemija covid-19 i povećana potražnja za sanitetskim materijalom, kao i preuzimanje prevoza neke robe koja je ranije putovala vazduhom i morem. Rezulztati su takođe omogućeni povećanjem međunarodnog teretnog kapaciteta, kroz pojednostavljenje procedura, kao i infrastrukturna laganja. Povećanje aktivnosti na kineskim rutama rezultiralo je i novim sporazumima i međunarodnom saradnjom sa operaterima iz drugih zemalja kao što su Rusija, Belorusija, Poljska, Nemačka, Kazahstan i Mongolija, navodi se.

U maju su lekovi i medicinski proizvodi bili glavna roba koja se dostavljala u Evropu. Za to vreme, vozovi iz Kine prevezli su ukupno skoro 2 miliona medicinskih proizvoda: maski, kompleta zaštitne odeće, beskontaktnih termometra i zaštitnih vizira. Ovi proizvodi su, između ostalog, isporučeni u Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Holandiju, Češku, Litvaniju, Španiju, Mađarsku, Belgiju, Francusku, Italiju itd, piše trans.info. 

I u našu zemlju je tokom pandemije zaštitna oprema iz Kine dopremljena železnicom.