Struja za železnicu po povlašćenim uslovima – Nemačka pomaže kompanijama sa 1,1 mlrd EUR

Železničke kompanije koje koriste električne lokomotive u Nemačkoj ove godine će dobiti popust na cenu struje za vuču, saopšteno je iz Evropske komisije.

Saveznoj vladi je odobreno da sa 1,1 mlrd EUR železničkim kompanijama koje koriste električne lokomotive nadoknadi rast troškova vučne struje. Evropska komisija sada je Nemačkoj odobrila usvajanje odgovarajućih zakonskih propisa, nakon što ih je pregledala u skladu sa zakonom o konkurenciji. Očekuje se da će ova podrška biti značajna za kompanije kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju, prenose nemački portali.

Program subvencionisanja odnosi se na električnu energiju utrošenu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine.

Odluka Komisije će „omogućiti Nemačkoj da promoviše električni pogon, koji je ekološki prihvatljiviji od dizel vozila“. To će Nemačkoj pomoći da ostvari svoje ciljeve evropskog zelenog dogovora. Istovremeno, cilj je da se na ovaj način ublaži potreba železničkih operatera da povećane troškove električne energije prebace na krajnje korisnike“, rekla je komesarka EU za konkurenciju Margrete Vestager, obrazlažući odluku.

Komisija je odlučila da nemački program pomoći ne utiče na konkurenciju i trgovinu u EU. Podrška je dobra za životnu sredinu, „neophodna je i odgovarajuća“ kako bi se značajniji deo transporta prebacio sa druma na železnicu uprkos visokim cenama električne energije i „srazmerna“ jer je u okviru smernica EU o državnoj pomoći železnici. Ona je ograničena „na smanjenje konkurentskih nedostataka kojima je izložen železnički transport električnim lokomotivama, u poređenju sa drumskim saobraćajem“, obrazlaže Evropska komisija.

Pomoć dolazi u vidu mesečnih umanjenih računa za struju za železnički teretni i putnički prevoz. Dobavljačima električne energije pomenute iznose nadoknadiće nemačka država.

Kompletan izveštaj Evropske komisije o ovoj temi dostupan je OVDE.