U Srbijatransportu formiran poslovni odbor železničkih prevoznika

Na inicijativu poslodavaca u sektoru železničkog transporta 27. januara 2023. godine u udruženju Srbijatransport održan je sastanak na kome je osnovan Poslovodni odbora železničkih prevoznika. Za predsednika Poslovodnog odbora železničkih prevoznika izabran je prof. dr Zoran Bundalo.

Na sastanku je ukazano na potrebu uključivanja privatnih poslodavaca u javno-privatni dijalog. Poslovanje i poslovni ambijent su neuređeni, a što je posledica nekih nekvalitetnih rešenja u zakonskoj regulativi, te da je neophodno pristupiti radu na konstruktivan i stručan način.

– Železnički sektor je doživeo transformaciju avgusta 2015. godine, kada su se na transportnom tržištu pojavili prvi privatni železnički prevoznici i koji su svoje funkcionisanje započeli kroz nasleđenu železničku tehnologiju i infrastrukturu. Iako privatni železnički prevoznici posluju u tzv. “realnom“ privrednom sektoru, koji predstavlja pozitivan vetar u leđa državi, privredi i društvu u celini, njihovo poslovanje tokom godina je otežano, pre svega sve lošijim uslovima za rad na transportnom tržištu, kao i marginalizacijom i izolacijom njihovih ideja i iskustava za bolji razvoj železničke privrede – navodi profesor Bundalo u dopisu za PlutonLogistics.

Kako je navedeno, privatni železnički prevoznici svojim članstvom u Srbijatransportu daju istom da kroz jedan glas zastupa njihove interese, ali na način da svojim sugestijama, predlozima i primedbama poboljša železnički transport u Republici Srbiji, pomogne (ne odmogne) Upravljaču infrastrukture u rešavanju pre svega operativnih problema u funkcionisanju železničkog saobraćaja i pomogne državnim institucijama i udruženjima (Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Direkciji za železnice, lokalnim samoupravama, privrednoj komori, Uniji poslodavaca Srbije i dr.) u razvoju onih železničkih projekata koji su u funkciji razvoja lokalne, regionalne, kao i privrede Repubike Srbije u celini. 

Posebno je ukazano na potrebu primene rešenja i dobre prakse EU, kao i na to da će železnički prevoznici dati pun doprinos razvoju železničkog transporta u Republici Srbiji, razvoju i podsticanju konkurentnosti, modernizaciji i unapređenju kvaliteta usluga. Naglašeno je da je neophodno raditi na unapređenju bezbednosti saobraćaja, te na uređenju kvalitetnog obrazovanja sa posebnim osvrtom na značaj resursa radne snage u ovoj delatnosti.

– Važno je preduzeti aktivnosti za donošenje fiskalnih mera u skladu sa standardima i praksom uređenja akciza na energente koje koriste železnički prevoznici kao krajnji korisnici evro dizel goriva za usluge transporta, kako je to regulisano u EU – stoji u dopisu.

Zasada, Poslovodnom odboru železničkih prevoznika pristupile su kompanije Kombinovani prevoz, Global Neologistics , Despotija, ENNA transport, Sinhron rail, OBL Logistic, PIMK, S RAIL i Eurorail Logistics.

(Foto: Srbijatransport)