Za subvencionisanje intermodalnog transporta izdvojeno 1 mil EUR

Uredba kojom su propisane stimulativne mere u cilju unapređenja kombinovanog transporta, koju je na osnovu Zakona o železnici Vlada Republike Srbije donela u julu 2015. godine, primenjuje se od 1. januara 2018. U skladu sa navedenim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je planiralo sredstva za sprovođenje te uredbe, a novac je obezbeđen Zakonom o budžetu za 2018. godinu.

Propisane stimulativne mere namenjene su privrednim subjektima preko kojih se realizuje kombinovani transport (vlasnici i upravljači terminala za kombinovani transport, operateri za železnički i drumski transport, operateri za kombinovani transport i upravljači železničke infrastrukture i špedicije), a realizacijom ovih mera doprineće se unapređenju kombinovanog transporta, povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju i ostvarenju većeg nivoa zaštite životne sredine – navode za PlutonLogistics u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako PL saznaje u Ministarstvu,  u budžetu za 2018. godinu opredeljena su sredstva za sprovođenje Uredbe o stimulativnim merama u cilju unapređenja kombinovanog transporta, u ukupnom iznosu 120.000.000 dinara, od čega 20.000.000 dinara je namenjeno javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama i 100.000.000 dinara privatnim preduzećima. Ovakav odnos opredeljenih sredstava je definisan jer daleko veći broj privrednih subjekata iz ove oblasti posluje u privatnom sektoru.

JAVNI POZIVI

– Procedura sprovođenja javnih poziva za stimulativne mere započeće u prvom kvartalu 2018. godine, u skladu sa predmetnom uredbom i aktuelnim propisima za dodelu državne pomoći, a u neposrednoj saradnji sa Komisijom za kontrolu državne pomoći RS.

ZA KOJE PROJEKTE SE MOGU DOBITI SUBVENCIJE?

Uredba o stimulativnim merama u cilju unapređenja kombinovanog transporta definisala je 4 vrste investicionih troškova i visinu stimulativnih mera koje mogu biti dodeljene privrednim subjektima u odnosu na ukupne investicije, u sledećim iznosima:

1) za izgradnju i rekonstrukciju terminala za kombinovani transport (infrastruktura) uključujući i pretovarnu opremu i mehanizaciju na terminalima – do 50% od investicionih troškova;
2) za opremu za obavljanje kombinovanog transporta: intermodalne transportne jedinice i polu prikolice za drumski transport kontenera – do 100% od investicionih troškova;
3) za informacione i komunikacione sisteme, inovativnu opremu koju koriste privredni subjekti i carina u kombinovanom transportu – do 30% od investicionih troškova ;
4) za železnička vozna sredstava: lokomotive i specijalizovani vagoni za kombinovani transport – do 30% od investicionih troškova.

INTERESOVANJE

S obzirom da su stimulativne mere za unapređenje kombinovanog transporta novina, kao i da do sada nisu postojala sredstva koja bi olakšala investiciona ulaganja privrednim subjektima preko kojih se realizuje kombinovani transport, u Ministarstvu očekuju veliko interesovanje svih privrednih subjekata na koje se ova uredba odnosi.

– Imajući u vidu da su za investiciona ulaganja u ovoj oblasti neophodna značajna sredstva, nema sumnje da će se stimulativne mere pozitivno reflektovati na subjekte koji posluju u ovoj delatnosi i da će ih motivisati za ulaganje i investiranje u razvoj, kako sopstveni tako i unapređenje celokupnog kombinovanog transporta u našoj zemlji. Republika Srbija je u okviru budžetskih mogućnosti opredelila sredstva za unapređnje ove oblasti i time dokazala da se zalaže za razvoj kombinovanog transporta, pospešivanje konkurentnosti ovog vida transporta i olakšanje poslovanja privrednim subjektima preko kojih se realizuje kombinovani transport, kako u javnom tako i u privatnom sektoru – navode u Ministarstvu.