Aleksandar Milutinović, rukovodilac operacija u kompaniji “Alti Logistika” – Efikasna i održiva logistika za konkurentnu Evropu

Obim spoljne trgovine Srbije iz godine u godinu beleži rast. Ukupna robna razmena naše i drugih zemalja u 2017. iznosila je 38.939,1 mil USD što je porast od 15,3% u odnosu na isti period prethodne godine. Najveću trgovinu, Srbija ostvaruje sa zemljama Evropske unije, a poslednjih godina u fokusu su Rusija i Turska. Nedavno su se domaće prehrambene kompanije vratile sa sajma u Moskvi, gde su ugovorile poslove vredne 12 mil EUR. Sa druge strane, potpisan je novi sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom.

Rast uvoza i izvoza podrazumeva i porast potražnje za transportno-logističkim uslugama. O tome smo razgovarali sa Aleksandrom Milutinovićem, rukovodiocem operacija u kompaniji „Alti Logistika„.

U intervju za PlutonLogistics, Aleksandar Milutinović govori o najboljoj praksi i rešenjima za transport robe iz i u zemlje Zapadne i Istočne Evrope plus Rusija i Turska.

– Iako na tržištu posluje veliki broj logističkih kompanija, pronaći fleksibilnog i pouzdanog partnera na koga možete da se u potpunosti oslonite je teško i ponekad predstavlja pravi izazov. Preduzeća u našoj branši moraju biti proaktivna, agilna i da za svaki pojedinačni slučaj obezbede najbolje uslove za efikasan i efektivan transport. Kada kažem efikasan i efektivan, mislim da se razume i uvaži potreba naših poslovnih partnera i klijenta. Da li je važno da roba stigne u najbržem mogućem roku, ili je važno da cena bude što povoljnija? Najvažnije je da logistički provajderi imaju dovoljno iskustva da mogu predvideti sve potencijalne, moguće probleme i izazove, da imaju rešenja, da blagovremeno informišu poslovne partnere i klijente, a sve u cilju da se ispoštuje dogovoreno vreme i kvalitet isporuka.

PL: „Alti Logistika“ je fokusirana na drumski transport robe do zemalja Evropske unije, Rusije i Turske. Koje usluge nudite kompaniijama koje trguju sa tim državama?

– Kompanije koje se dugo godina bave spoljnom trgovinom znaju da je za transport robe važno angažovati profesionalce koji imaju adekvatno znanje i mogu isplanirati, organizovati i realizovati celokupni tok robe. Ovo je još važnije za kompanije koje su tek počele da trguju sa inostranstvom. Postoji niz stavki o kojima se mora voditi računa. Kada se podvuče crta, Evropska unija je tradicionalno ključni trgovinski partner Srbije sa 64% ukupne razmene. Direktna strana ulaganja kompanija iz EU u Srbiji takođe imaju veliki primat u odnosu na druge zemlje. Što znači da se otvara velika paleta kako multinacionalnih kompanija, tako i malih i srednjih preduzeća koja trguju sa Zapadom. Najčešći vid prevoza je drumski, gde mi imamo najveću ekspertizu. Vozni park kojim raspolažemo čine vozila od 1.200 – 24.000kg nosivosti. Zahvaljujući dugogodišnjim kontaktima, kako sa stranim tako i sa domaćim kooperantima, u mogućnosti smo da organizujemo transporte po konkurentnim cenama i najbržim rokovima isporuka. Za hitne isporuke kao i pošiljke u mogućnosti smo da angažujemo duple posade i solo vozila, kako bismo ispoštovali zahtevne vremenske rokove.

 

PL: Postoji veliki broj zahteva za transportom manje količine robe. Preporuka je da se u tom slučaju koristi zbirni transport. „Alti Logistika“ ima razgranatu mrežu i veliki broj zbirnih polazaka.

– Postoji veliki broj upita za transportom jedne palete ili pola utovarnog prostora u kamionu. Za ovu vrstu pošiljki izuzetno je važno tranzitno vreme, kao i kvalitetna pokrivenost i organizacija zbirnih linija. Mi pružamo kompletnu uslugu – „od vrata do vrata“. Pošiljku, konsolidovanu sa drugim robama, preuzimamo, transportujemo i isporučujemo prema već ustaljenim kamionskim polascima i prispećima. Organizovali smo direktne nedeljne zbirne kamionske linije, kojima smo pokrili celu Evropu. U pitanju su Nemačka i Beneluks, Italija, Španija i Portugalija, Velika Britanija, Francuska, Poljska, Češka i Slovačka, Austrija i Švajcarska, Mađarska, zemlje u okruženju Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, kao i Turska.

PL: Važno je i da se transport isprati do kraja sa svom papirologijom. „Alti Logistika“ nudi zaokruženu uslugu?

– Angažovanjem „Alti Logistike“ naši poslovni partneri i klijenti rešavaju sve dodatne i propratne potrebe i aktivnosti koje je potrebno realizovati da bi usluga bila obavljena po najvišim standardima. „Alti Logistika“ daje redovna ekonomična rešenja sa smeštajem robe pod carinski nadzor, carinjenjem i naknadnom isporukom na adresu. Za isporuke „od vrata do vrata“ pošiljke uglavnom carinimo na točkovima i isporučujemo na krajnju adresu u najkraćem roku.
Kada govorimo o trgovini sa zemljama EU, postoji dosta specifičnosti kod carinjenja. Kod velikih kompanija je to najčešće jednostavno, procedura je uhodana. Kod malih kompanija koje tek počinju da se bave trgovinom, saveti špeditera su neophodni, posebno kod izvoznog carinjenja robe iz EU.
„Alti Logistika“ poseduje ekspertizu u oblasti carinskih propisa, a dugogodišnja saradnja sa Upravom carina nam omogućava brzo i efikasno podnošenje carinskih deklaracija. Kod izvoza ili uvoza, u zavisnosti od pariteta po kojem se naručuje ili prodaje roba, u mogućnosti smo da organizujemo carinske formalnosti poput uvoznog/izvoznog carinjenja, overu EX1, EUR1 dokumenta kao i T1 dokumenta za pošiljke velikih vrednosti. Prisutni smo na carinskim ispostavama širom Srbije. U našim logističkim centrima možemo skladištiti robu, a možemo organizovati i domaću distribuciju.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.