Slovaci ulažu još 3 mil EUR u fabriku akumulatora Sombor – Više od 90% proizvodnje ide u izvoz

U fabriku akumulatora u Somboru novi vlasnici iz Slovačke investirali su oko šest miliona evra, a broj zaposlenih sa 120 povećali na 220. Tokom naredne godine, u planu je ulaganje još 3 miliona evra, kao i nastavak rešavanja problema iz prethodnih godina, saopšteno je prošle sedmice prilikom posete najviših državnih i lokalnih zvaničnika, izveštava RTV. 

U okviru pripremnih aktivnosti za 10. zasedanje Mešovite slovačko-srpske komisije za ekonomsku saradnju, preduzeće su prošle sedmice posetili ministarka privrede Anđelka Atancković, ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Roshoa, kao i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Somborska fabrika akumulatora (Black Horse FAS d.o.o) podsetimo, od kraja 2020. godine u vlasništvu je firme Blackhorse S.R.O, sa sedištem u Bratislavi.

Rukovodstvo kompanije ističe da se, nakon godinu dana, „poboljšavaju rezultati i dostižu međunarodni standardi“. Osim toga, naglašavaju i da „kontinuirano ulažu u radnu snagu i u programe obuke“.

Trenutno se 90% proizvodnje akumulatora tri robne marke plasira na inostrano tržište, a najveći deo izvoza, oko 60%, ostvaruje se na tržištu Rusije.

Poseta ministarke privrede Anđelke Atanacković bila je prilika da se razgovara i o problemu rešavanja opasnog otpada, koji je u fabric ostao iz ranijih godina poslovanja, a Atanacković je navela da će se “problem rešavati zajednički”, izveštava RTV. 

Fabrika akumulatora nekada je bila najuspešnije somborsko preduzeće, da bi nekoliko godina posle privatizacije počeli problemi u usledio je stečaj, preduzeće je potom bilo u vlasništvu švajcarske firme Blackhorse International AG. Firma sa sedištem u Bratislavi, prema zvaničnim podacima APR-a, kao vlasnik je upisana u decembru 2020.

Foto: blackhorse.rs