Kako zaista izgleda posao vozača kamiona u Americi?

Vest koji smo nedavno objavili da u Americi nedostaje 50.000 vozača kamiona, a da njihove plate rastu od 8 do 12% godišnje,  izazvala je veliko interesovanje naših čitalaca. Zapitali smo se da li da slepo verujemo CNN-u ili da sami proverimo. Intervijuisali smo jednog našeg državljanina koji je u Americi počeo kao vozač kamiona, a sada ima svoju kompaniju.

–    Posao vozača kamiona je težak ali jedan od bolje plaćenih poslova u Americi. Mnogi se odlučuju na taj posao isključivo zbog novca. Tako sam i ja, na preporuku prijatelja, ušao u prevoznički posao prvo kao vozač kamiona, a kasnije otvorio svoju kompaniju, kupio prvi kamion i zaposlio vozača  – kaže za “PlutonLogistics” Miloš Petrović (36).

Uslovi

Odgovorni i iskusni vozači kamiona su uvek traženi. U Americi trenutno postoji veliki deficit takvih vozača.

–    Da bi se zaposlio kao vozač kamiona u nekoj kompaniji potrebno je da osoba ima najmanje 21 godinu starosti, da je stanovnik Amerike ili da ima vizu, tj dozvolu za rad, CDL class A vozačku dozvolu i uglavnom dve godine iskustva, nekada i manje. Prilikom zaposlenja potreban je  lekarski pregled i test na droge.

Miloš nam objašnjava da se srpska dozvola ne važi, a da bi u Americi dobio vozačku dozvolu  za kamion (CDL class A) potrebno oko mesec dana, škola košta oko 2.000 USD. Većina kompanija ne prima vozače sa manje od 2 godine iskustva.

Prema mišljenju našeg sagovornika, postoji mala šansa da bi vozači iz Srbije u budućnosti mogli da odlaze i rade u Americi tako što bi američke kompanije kojima su neophodni vozači finansirale H2B radnu vizu.

Plate

Prednost  vozača je u tome što mogu da zarade prosečnu mesečnu američku platu za dve nedelje.

–    Kao početnik, 2010. godine, bio sam plaćen 34 centi po milji. Sa više iskustva vozači su bolje plaćeni. Takođe iz godine u godinu vozači u Americi postaju sve deficitniji i samim tim bolje plaćeni.

Godišnje plate vozača zavise od kompanije, od trenutne ekonomije u državi, ali i od sezone.

Foto: freeimages.com
Foto: freeimages.com

–    Najmanje plate se kreću oko 9 USD po satu za manje kamione  (CDL class B)  u lokalnom transportu. Vozači koji voze velike kamione u 48 država Amerike i u Kanadi uglavnom su plaćeni po milji i cena po milji može dostici do 60 centi. Na godišnjem nivou to je između 25.000 USD i 70.000 USD, u zavisnosti od iskustva, vrste posla i dužine radnog staža u datoj firmi.

Kako nam kaže Miloš, neke firme nude i benificije kao što su zdravstveno osiguranje, penziono i sl.

Vlasnici firmi

Ako želite da budete vlasnik preduzeća i da imate svoj kamion potrebno vam je više godina iskustva, ako kamion želite da uzmete na kredit.

–    Cena kamiona se kreće između 18.000 USD za polovni do 140.000 USD za nov kamion. Troškovi za ratu, osiguranja, održavanje kamiona, putarine, porezi, takse, kao i troškovi prikolice su veliki ali se, ipak, više isplati biti „owner operator“ nego vozač – kaže nam Petrović i dodaje da on sada ima dva zaposlena vozača i oni su plaćeni 45 centi po milji.

Međutim, trenutno stanje na tržištu kada je cena tura u pitanju, nije sjajno. Velika je konkurencija prevoznika, a malo ponuđenih tura.

–   Prednost vlasnika kamiona je u tome što je sam svoj gazda. Može da radi kada hoće i koliko hoće, može da bira ponude kao i državu u koju želi da ide. Za kratko vreme mogu da se obiđu skoro sve američke države, a ponekad i Kanada. S obzirom da ste kao vlasnik plaćeni po turi a ne po milji i zarada je bolja.

Ipak, vlasnik kamiona snosi veliku odgovornost kako za svoje vozilo tako i za vozače i robu koja se prevozi.

– Mane posla vozač su loši životni uslovi. Dugotrajno sedenje tj nedovoljno kretanje utiše loše na zdravlje. Takođe dugotrajno odsustvo od kuće. „Over the road“ vozači koji su na putu i više nedelja ili meseci žive u kamionu u kome postoje kreveti na sprat, frižider, tv.  Takav način života podrazumeva jako lošu ishranu i nedovoljno kvalitetnog sna.

Tu su i dvakodnevna gužva u saobraćaju i psiholoski pritisak da se svaka tura izveze u zadatom vremenskom periodu. Loši vremenski uslovi na putu. Preko leta moguć je tornado,  a zimi snežne oluje, upozorava naš sagovornik.

Freightliner

–    „Over the road“ vozači uglavnom prođu 48 država Amerike kao i Kanadu. Voze se različiti kamioni, ali je najzastupljeniji „freightliner“. Ja sam do sada imao iskustva sa kamionima marke „volvo“, „freightliner“ i „peterbilt“.

Najduže ture

Kako kaže naš sagovornik, tura može biti od nekoliko milja do više hiljada milja.

–    Jedna od najdužih tura koje sam vozio je Miami- Seattle, 3300 milja (5280km). Radno vreme je 14 sati, 11 sati maksimalno smeš da vozis, a ostatak vremena tj preostala 3 sata koristiš za sipanje goriva, logbook (papirologiju) i kratke pauze. Posle tih 14 sati obavezno je da odmaras 10 sati. Nedeljno maksimalan broj radnih sati je 70, posle kojih se pravi pauza od 34 sata.

Tahografi ne postoje.

–    Postoji „Logbook“ koji se najšešće koristi i on se sastoji od svakodnevnog popunjavanja papirne tabele sa radnim i neradnim satima.  Takođe, neke kompanije koriste i „electronics logs“ gde se elektronski beleže radni sati.

Podeli na društvenim mrežama:

Slične teme...

Najveći porast prodaje komercijalnih vozila od 200... U 2018. u Evropskoj uniji je registrovano oko 2,5 miliona komercijalnih vozila (svih vrsta) što 3,2% više nego u 2017. što je rast šestu godinu za red...
Kako bi mogao da izgleda Porsche kamion? Porsche sada ne proizvodi kamione. Međutim, ako se već proizvode u budućnosti, svakako bi želeli da izgledaju ovako. Dizajniran od strane Alex Baldini...
Prvi potpuno električni kamion u upotrebi DAF je prvi holandski kamion dostavio holandskom lancu supermarketa Jumbo. To je DAF CF Electric kamion, razvijen u saradnji sa DAF-om i VDL-om, saopš...
Raste kupovina kamiona u Srbiji Tokom III kvartala 2018. godine uočava se porast broja prvi put registrovanih mopeda, motocikala, putničkih automobila i teretnih vozila, dok je broj ...
Amerikanci kreirali idealnu formulu za plate vozač... Da li bi plaćanje vozača na osnovu vremena koje provedu na poslu umesto na osnovu pređene kilometraže rešilo problem nedostatka vozača u Sjedinjenim D...
Top 5 poznatih žena kamiondžija! Ženski vozači čine samo 5,1% vozača kamiona u čitavoj kamionskoj industriji. Njihov posao nije uvek lak, ali postoji jedna česta tema koja je zajednič...
Raste kupovina kamiona u Srbiji Tokom III kvartala 2017. godine uočava se porast broja prvi put registrovanih teretnih vozila, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Na osnovu t...
Kamion u Čikagu, dispečer u Čačku – „G... Više od stotinu kamiona u posedu Čačanina Saše Turovića krstari drumovima SAD i Kanade prevozeći robu, a posao se ugovara u Čačku, na Palama ili u Bij...