Ferest Rail duplirao broj vagona – Italijanska kompanija najavljuje velike planove za rast i nova tržišta

Italijanski Ferest Rail tokom poslednje dve godine ostvario je značajan rast – vozni park je skoro dupliran, broj prevezenih tona trostruko uvećan, a prihod je eksponencijalno porastao. Takvi rezultati svrstali su kompaniju čije je sedište u gradu Udine među najveće evropske igrače u železničkoj logistici, istakao je menadžment Ferest Rail-a prošle nedelje.

Na železničkoj stanici u Udinama 19. aprila organizovan je događaj kojom je svečano obeležena realizacija ugovora sa kompanijom Wascosa AG, za nabavku 300 vagona za prevoz žitarica. Kako je istakla generalna direktorka i suvlasnica Ferest Rail-a Sandra Vukić, njihov vozni park sada broji 1.100 vagona, a kompanija se etablirala kao jedan od vodećih evropskih igrača u transportu žitarica i najveći operater na nacionalnom nivou. 

Ferest Rail je u protekle dve godine udvostručio broj zaposlenih, utrostručio broj prevezenih tona robe i zabeležilio eksponencijalni rast prihoda sa 20 miliona evra u 2019. godini na 30 miliona na kraju 2022. i prognozom da će do kraja 2023. dostići 40 miliona evra, dodala je.

Sandra Vukić

– Izabrali smo kompaniju Wascosa kada smo birali vagone ne samo zbog njihove prelepe narandžaste boje, koja je i naša boja, već zbog tehničkih karakteristika koje ih čine efikasnijim u odnosu na vagone drugih proizvođača. Naš cilj je da vremenom potpuno obnovimo svoju flotu – rekla je Sandra Vukić.

Ona je istakla da je u ovom nestabilnom periodu bila potrebna određena doza hrabrosti da se sklopi ugovor ovakvih razmera, u trenutku kada su mnogi čekali bolje vreme. Dodala je i da je rat u Ukrajini odložio isporuku vagona za oko sedam meseci, ali da je na kraju postignut cilj i da su oni isporučeni.

Predstavljajući detalje poslovanja, finansijski direktor Stefan Ghilardi rekao je da većina transportovane robe dolazi iz zemalja istočne Evrope – poput Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Rumunije i Ukrajine, a da je namenjen severu Italije.

Pored poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, Ferest Rail je specijalizovan za transport TNG-a.

– Naša kompanija odnedavno organizuje i prevoz automobila iz Rumunije u Italiju, ali upravlja i prometom različitih primarnih dobara prema Italiji i preuzima transport čelika. Takođe, u budućnosti planiramo da radimo u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj sa kojima smo već vodili pregovore o različitim partnerstvima – rekao je Ghilardi.

Izvor/foto: Ferest Rail

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.