Waberer’s počeo godinu dvocifrenim rastom prihoda, ali padom zarade

Mađarska Waberer’s Grupa objavila je značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024. godine.

Kako navode u nedavno objavljeno izveštaju, tokom prva tri meseca prihod grupacije dostigao je 196,7 miliona evra, što je skok od 11% u odnosu na godinu ranije. Time je, kako naglašavaju, ostvaren jedan od najvećih kvartalnih prihoda u istoriji kompanije. U prvom kvartalu EBIT (zarada pre kamate i poreza) je iznosila 8,5 miliona evra, a najbolji rezultati su postignuti u segmentima ugovorne logistike i osiguranja.

Početkom godine Waberer’s je kompletirao stratešku akviziciju 55% udela u MD International, jednoj od vodećih kompanija u oblasti distribucije u Srbiji. Ova kupovina predstavlja ključni korak u strategiji Grupe za ostvarenje još zapaženijeg prisustva u regionalnoj logistici. Očekuje se da će se učinak preuzete kompanije odraziti na rezultate poslovanja od sledećeg kvartala.

– Nadovezujući se na naš uspeh u Mađarskoj, cilj nam je da proširimo naš regionalni uticaj kroz dalje strateške akvizicije – rekao je Zsolt Barna, predsednik i generalni direktor Waberer’s-a i dodao da je uprkos relativno nepovoljnoj ekonomskoj situaciji na najvažnijim tržištima, Waberer’s Grupa prvi kvartal zaključila uz stabilne poslovne rezultate i učinak.

U saopštenju se navodi da kvartalni prihodi nikada pre nisu bili na tako visokom nivou, a da pad EBIT-a (8,5 miliona evra ove godine u odnosu na 11 miliona evra lane) delimično predstavlja posledicu smanjenja obima industrijske proizvodnje u Nemačkoj, Italiji i Mađarskoj, koje su među najvažnijim tržištima za Waberer’s Grupu.

Sektor maloprodaje je takođe imao slabe rezultate u Mađarskoj, kao i na međunarodnom nivou. Značajno povećanje putarina u nekoliko zemalja relevantnih za usluge transporta takođe je doprinelo padu EBIT-a.

I pored toga, Grupa očekuje značajna poboljšanja u segmentu međunarodnog transporta i logistike u drugoj polovini godine, što bi moglo pozitivno uticati na sveukupne rezultate.

U segmentu ugovorne logistike (RCL) zabeleženo je povećanje kvartalne EBIT za 14,8%, na 4,6 miliona evra – osnovna delatnost uspela da zadrži svoju profitabilnost uprkos stagnirajućoj tražnji domaćih potrošača.

U segmentu međunarodnog transporta i logistike (ITS), grupa je početkom prvog kvartala 2024. godine uspešno okončala akviziciju PSP Grupe iz domena železničke logistike, dok je konsolidacija vlasničkog udela (51%) poboljšala EBIT ovog segmenta za 0,3 miliona evra, doprinoseći ukupnom rezultatu. Međutim, EBIT ovog segmenta ušao je u negativnu zonu poslovanja u iznosu od dva miliona evra, što je za 3,8 miliona evra lošije od prethodne godine. U podizvođačkim uslugama transporta došlo je do blagog poboljšanja profitabilnosti, dok su transportne aktivnosti sopstvene transportne flote ostvarile nižu profitabilnost zbog lošije ekonomske situacije u Evropi i značajnog poskupljenja putarina početkom godine.

Segment osiguranja je ostvario najveći EBIT rezultat u svojoj istoriji – 5,9 miliona evra, što predstavlja povećanje od 9,5 odsto u odnosu na prvi kvartal 2023. Ovaj rezultat je prvenstveno posledica zabeleženih izuzetnih rezultata iz oblasti investicija, čemu ide u prilog i porast portfolija klijenata osiguranja takođe za 15 odsto tokom prethodne godine. Očekivanja su da će se ovi rezultati još više poboljšati usled nedavno sklopljenih strateških prodajnih ugovora.

– Waberer’s Grupa je ostvarila uspešno poslovanje tokom kvartala koji je za nas veoma značajan sa aspekta sprovođenja strategije. Važne akvizicije koje će pomoći daljem rastu grupe realizovane su upravo u prvom kvartalu 2024. Takođe, započeli smo i razvoj novog logističkog centra u Debrecinu i stigli do završne faze izgradnje našeg skladišta u Ečeru. Očekujemo da će sve ovo dati značajan doprinos daljem razvoju profitabilnost grupe u drugoj polovini godine. Osim toga, povećali smo i svoju aktivnost na tržištu kapitala, a istakao bih i to da na osnovu odobrenja generalne skupštine isplaćujemo 20% veću dividendu od 120 forinti po akciji u odnosu na prošlu godin – naglasio je Zsolt Barna.

Foto: waberers.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.