SRBIJA: Do kraja godine još 120.000 m2 LOGISTIČKIH nekretnina

U prvoj polovini 2024. godine, kapacitet inudstrijskih nekretnina u Beogradu povećan je za skoro 250.000 kvadratnih metara modernog prostora. Nova ponuda je bila dominantno sastavljena od logističkih i distributivnih objekata, odnosno 90 odsto, pri čemu su najveći projekti razvijeni od strane CTP-a i VGP-a, objavljeno je u najnovijem izveštaju konsultantske kuće CBS International, koji potpisuje Tamara Kostadinović.

CTP je završio prve dve faze svog velikog projekta u širem području Beograda pod nazivom CTPark Belgrade City, ukupne površine 135.000 kvadratnih metara. U isto vreme, VGP je razvio svoj prvi objekat u Srbiji, u industrijskoj zoni Dobanovci. Rekordno visoka nova ponuda logističkog prostora u jednoj polovini godine pokrenuta je rastom online prodaje i potrebom za bržim vremenima isporuke, u kombinaciji sa povećanom potražnjom za visokokvalitetnim prostorima na specifičnim mikrolokacijama, posebno duž autoputeva, smatraju analitičari kompanije CBS International.

Trenutno, ukupna industrijska ponuda u beogradskom regionu (uključujući Staru Pazovu i Pećince) iznosi 3.044.000 kvadratnih metara bruto građevinske površine, dok se u samom Beogradu ukupno nalazi 1.591.000, što je povećanje od 33 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine.

Kada je pitanju nova ponuda u drugim gradovima u Srbiji, oni su doprineli sa dodatnih 100.000 kvadratnih metara, čime je ukupna količina industrijskog prostora u Srbiji dostigla brojku od 6.416.000 kvadratnih metara bruto građevinske površine. Logistički „razvojni tok“ za drugu polovinu godine je solidan, sa novih 120.000 kvadratnih metara koji su trenutno u izgradnji. Analitičari dodaju i činjenicu da investitori najčešće  počinju izgradnju kada je određeni deo predugovora o iznajmljivanju osiguran.

Aktivnosti vezane za iznajmljivanje smanjene su u prvih šest meseci godine, uglavnom kao rezultat značajnog dela predugovora o iznajmljivanju potpisanih prethodne godine i visoke popunjenosti objekata završenih 2024. godine. Isti trend je nastavljen i u prvoj polovini godine, gde su predugovori doprineli sa udelom od 65 odsto u ukupnom zakupu industrijskog prostora u Beogradu i okolini. Što se zakupaca tiče, uglavnom su dominirale logističke i transportne kompanije, distributeri i maloprodajni lanci.

Cene zakupa logističkih nekretnina

Cene zakupa modernih logističkih centara u Beogradu i njegovoj blizini ostale su stabilne, od 4,0 do 5,5 evra po kvadratnom metru na mesečnom nivou u prvih šest meseci 2024. godine. Uprkos povećanju broja logističkih objekata, stopa slobodnog prostora ostala je ispod 5 odsto na kraju prve polovine 2024. godine, uglavnom zbog snažnog udelа predugovora o iznajmljivanju u nedavno završenim objektima. Primarni prinosi za moderne logističke objekte u beogradskoj industrijskoj zoni iznose 8,25-9,00%, dok moderni kompleksi za proizvodnju donose prinose od 8,50-9,50%, navode analitičari konsultantske kuće CBS International.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.