Poljska i zakonom štiti svoje prevoznike od nelojalne konkurencije iz trećih zemalja

Nacrt izmena i dopuna pravilnika Ministarstva za infrastrukturu ima za cilj da zaštiti poljsku industriju drumskog transporta povećanjem efikasnosti kontrole prevoznika. Ideja je da se ubrza stupanje na snagu elektronske kontrole stranih dozvola po sistemu SENT (poljski sistem za praćenje i kontrolu drumskog prevoza robe, posebno usmeren na strane prevoznike i međunarodni transport). Ovo se odnosi na strane prevoznike izvan EU koji obavljaju međunarodni drumski prevoz robe.

– Ovo je naš odgovor na zahteve koje su iznosili prevoznici, koji su organizovali proteste pred graničnim prelazima sa Ukrajinom. Izmena propisa omogućava efikasnije praćenje i kontrolu stranih firmi, što će doprineti jačanju zaštite poljskih drumskih prevoznika od nelojalne konkurencije. Popunjavamo praznine u zakonu koji je donet prošle godine — rekao je ministar infrastrukture Dariusz Klimczak.

Kako se navodi na sajtu Vlade Posljske, drumski transport ove zemlje suočava se sa mnogim problemima usled situacije u Ukrajini i usled usporavanja ekonomije u Evropi. Stoga je potrebno ojačati kontrolu nad prevoznicima iz trećih zemalja kako bi se eliminisali slučajevi nelojalne konkurencije i zaštitio domaće tržište drumskog transporta od nezakonitih praksi stranih drumskih operatera.

Obaveza registracije u sistemu SENT biće na snazi od 1. novembra 2024. godine za prevoznike koji nemaju sedište u zemlji članici EU, Švajcarskoj Konfederaciji ili zemlji članici EFTA, a od 1. januara 2025. godine za prevoznike iz drugih zemalja članica EU, Švajcarske Konfederacije ili zemalja članica EFTA. Ovo se odnosi na kompanije koje obavljaju drumsku prevoz u Poljskoj ka ili iz zemalja van EU na osnovu dozvole koja je potrebna prema međunarodnim ugovorima koje Poljska ima sa tom zemljom.

ITD kontrolisao preko 2.500 srpskih vozila – Poljski Inspektorat za PlutonLogistics o rasporedu akcija, statistici, planovima

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.