Kazahstan predstavio plan za novu tranzitnu rutu Rusija-Kina preko reke Irtiš

Kazahstan planira veliku novu tranzitnu rutu koja će povezati Rusiju i Kinu, koristeći prekograničnu reku Irtiš. Ova reka protiče kroz Kinu, Kazahstan i Rusiju, trebalo bi da postane ključni deo multimodalnog transportnog koridora čiji je cilj podsticanje trgovine između ove tri zemlje.

Kako portal kaspiannews piše, Kassym Tlepov, zamenik predsednika Komiteta za železnički i vodni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja Kazahstana, ističe da će novi koridor u potpunosti iskoristiti potencijal rečnog saobraćaja, stvarajući novu vezu između Rusije i Kine.

– Planiramo da prevozimo teret duž reke Irtiš, od Tomska do sela Tugil na jezeru Zajsan, koristeći rečne brodove – objasnio je Tlepov.

– Odatle će teret biti premešten drumom ili železnicom do Kine i nazad.

Očekuje se da ovaj multimodalni tranzitni koridor bude završen pre 2026. godine. Projekti uključuju izgradnju dodatne hidrauličke konstrukcije na deonici Pavlodar-Semej, luke Tugil i železničke pruge Tugil-Maikapčagaj.

Trebalo bi da se otvori i četvrti železnički punkt kako bi se dodatno olakšala trgovina. Predviđa se da će projekat značajno povećati obim tereta, sa godišnjim ciljem transporta 3,6 miliona tona tereta duž rute.

Kazahstan radi na proširenju svojih kapaciteta za popravku i brodogradnju kako bi podržao ovu inicijativu. Planirana je izgradnja hidraulične konstrukcije u blizini grada Semej, čiji su troškovi procenjeni na oko 11,7 miliona dolara. Razvoj ovog koridora omogućiće Kazahstanu pristup severnim morima kroz basen Ob-Irtiš, sa očekivanim obimom transporta od 2-2,5 miliona tona godišnje.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.