DP World ulaže 35 miliona evra u luku Novi Sad – Najavljena i gradnja kontejnerskog terminala

Operater Luke Novi Sad, kompanija DP World a.d. Novi Sad, u narednom periodu planira realizaciju razvojnih projekata u vrednosti od 35 miliona evra, saopštila je Agencija za upravljanje lukama nakon posete novosadskoj luci i razgovora i sa predstavnicima DP World.

Kada je reč o projektima koji se očekuju tokom ove godine, posebna pažnja biće posvećena infrastrukturi i suprastrukturi. Plan investicija uključuje izgradnju vertikalnog keja, silosa i rekonstrukciju skladišta. Osim toga, najavljena je izgradnja kontejnerskog terminala.

U oblasti putničkog saobraćaja, planirana je rekonstrukcija međunarodnog pristaništa, koja bi trebalo da bude završena početkom aprila. Taj projekat veoma je značajan, budući da sa stanovišta nautičkog turizma Novi Sad predstavlja važnu tačku na ruti kruzera kroz Srbiju i godinama unazad je uz Beograd najposećenija destinacija.

– DP World će, uz podršku AUL, u narednom periodu realizovati značajne projekte izgradnje infrastrukture i suprastrukture. Naročito su važna sredstva namenjena rekonstrukciji međunarodnog putničkog pristaništa. Nakon teške godine za kruzing, Agencija sprovodi mere za oporavak putničkog saobraćaja na rekama u Srbiji. Rekonstrukcija pristaništa predstavlja korak ka uspešnom povratku turista, budući da je Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture u 2022. godini – istakao je direktor Agencije Vuk Perović tokom obilaska i precizirao da će u prvoj fazi investicionog ciklusa u razvoj luke biti uloženo 20 miliona evra.

Čelnici kompanije DP World generalni direktor Klaudiu Negreanu i izvršna direktorka Maja Antolović naveli su da su tokom prethodnog perioda uložena sredstva u modernizaciju mehanizacije.

Dosadašnjim investicionim ciklusom osavremenjena je oprema, odnosno viljuškari i kranovi, a stavljena je u upotrebu mašina za pakovanje đubriva.

Imajući u vidu da luka u Novom Sadu, zahvaljujući svom geografskom položaju, ima značajnu ulogu u lučkom sektoru Srbije, dogovoren je nastavak intenzivne saradnje između Agencije i lučkog operatera. Predstavnici Agencije zaključili su da će planirana ulaganja doprineti povećanju godišnjeg obima pretovara, ali i razvoju industrije u zaleđu ove luke.