Na stadionu Bajern Minhena gradi se 30 punjača za električne kamione (FOTO)

Na stadionu Allianz Arena u Minhenu biće izgrađena punionica za električne kamione i autobuse. Ovo je zajednički projekat fudbalskog kluba Bajern Minhen (Bayern München) i njihovog dugogodišnjeg sponzora – nemačke kompanije MAN Truck & Bus.

Projekat je zvanično predstavljen prošle sedmice, a događaju su prisustvovali najviši državni zvaničnici, kao i rukovodstvo kompanije MAN, odnosno fudbalskog kluba Bajern Minhen. Kako je tom prilikom saopšteno, punionice velike snage biće izgrađene u tri faze proširenja južnog parkirališta za autobuse Allianz Arene.

Planirano je ukupno 30 punjača. To će omogućiti da se svakodnevno puni do 500 električnih autobusa i kamiona, navodi se u saopštenju.

Veliki fudbalski stadioni poput Allianz Arene imaju vrlo moćnu elektroenergetsku infrastrukturu, zbog visokih potreba za električnom energijom za reflektore, ugostiteljske objekte i druge potrošače, koja se u potpunosti koristi samo u danima utakmica.

FC Bajern Minhen i njihov dugogodišnji partner MAN pronašli su idealne uslove za uspostavljanje komercijalne punionice i isplanirali projekat. Činjenica da je u Allianz Areni na snazi 100-postotna upotreba zelene energije, projekat čini ekološki još prijhvatljivijim.

Allianz Arena se nalazi direktno na prometnom čvorištu autoputa u Minhenu sa sopstvenim pristupom autoputu.

Kroz ovo važno čvorište za evropski transport tereta dnevno prolazi do 10.000 kamiona.

Fudbalski klub Bajern će takođe u budućnosti imati potrebe za punjenjem svoje flote. Kompanija MAN će Bajernu isporučiti prvi klupski električni autobus u sezoni 2025/26.

Prema rečima Jan-Christian Dreesena, generalnog direktora FC Bajern, zajednički projekat sa MAN-om predstavlja nastavak njihovih napora za održivo upravljanje Allianz Arenom na ekološki prihvatljiviji način. Njegov zamenik Michael Diederich dodaje da dve jake kompanije iz Bavarske kreću u budućnost na inovativan način i doprinose elektrifikaciji i klimatskoj neutralnosti autobuskog i kamionskog prevoza.

Foto: mantruckandbus.com

Do 2030. polovina MAN kamiona na elektro-pogon

MAN Transport Solutions, MAN-ova interna konsultantska služba za prelazak na vozila bez emisije, uključena je u projekat. Kompanija inače od 2018. savetuje prevoznike o energetski efikasnoj upotrebi voznih parkova.

– Postići ćemo ciljeve Pariskog sporazuma samo ako dosledno dekarbonizujemo naše vozne parkove. Polovina kamiona koje proizvodimo svake godine trebalo bi da bude električna do 2030. godine. Infrastruktura za punjenje je ključ za ovo, a punionica u Allianz Areni biće uzor svetu – objašnjava Alexander Vlaskamp, generalni direktor MAN Truck & Bus.

Prema procenama evropske asocijacije proizvođača vozila ACEA, biće potrebno oko 50.000 visokonaponskih i megavatnih punionica duž najvažnijih transportnih ruta širom Evrope do 2030. godine. Jedna od njih gradi se na Allianz Areni. Već postoji 2.000 upita i narudžbi za električne MAN kamione.

Naslovna foto: mantruckandbus.com

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.