I AUDI se oslanja na inovativni intermodalni transport – Prikolice putuju Helrom blok-vozom

Nakon faze planiranja i pripreme koja je trajala skoro godinu dana, nemačka kompanija Helrom pokrenula je početkom aprila svoj prvi ekskluzivni blok-voz.

Reč je o inovativnoj, patentiranoj tehnologiji Helrom Trailer koja omogućava utovar svih tipova kamionskih poluprikolica u voz, bez posebnih terminala i dizalica. Takav sistem predstavlja značajan korak ka klimatski prihvatljivijoj i efikasnijoj logistici, jer se kamionski transport, a samim tim i emisija ugljen-dioksida, značajno smanjuju.

Nova Helrom Trailer Rail veza je deo logističkog lanca nemačkog proizvođača automobila Audi AG, a u projekat su uključeni još i Duvenbeck logistička grupa, kao i kompanija bayernhafen, koja upravlja rečnim lukama u Bavarskoj.

Audi ovaj servis koristi da objedini snabdevanje materijalom za svoje tri lokacijeIngolstadt (Ingolštat/Nemačka), Neckarsulm (Nekarsulm/Nemačka) i Gyor (Đer/Mađarska), preko železničke rute od Regenzburga u Nemačkoj do Lebenija u Mađarskoj.

Integracijom ovog inovativnog intermodalnog koncepta u Audi lanac snabdevanja, Helrom GmbH daje odlučujući doprinos uštedi do 11.500 tona CO2 godišnje, na pomenutoj ruti. Takođe, veliki doprinos zelenom logističkom rešenju daje i kompanija Duvenbeck, koja operacije pre i posle utovara prikolica na voz obavlja ekološki prihvatljivijim kamionima, navodi se u Helrom saopštenju.

– Utovar i istovar voza se obavljaju u Regenzburgu i Lebeniju, a povratno putovanje (Regensburg-Lebeni-Regensburg) traje svega 24 sata. Svaka kompozicija sastoji se od 18 vagona koji mogu da prevezu 36 prikolica. To znači da se svakog radnog dana 72 kamiona „prebaci“ sa druma na železnicu. Nedeljno, to je ušteda od oko 185.000 kilometara kamionskog transporta – ističe se u saopštenju.

Naša inovativna tehnologija omogućava prevazilaženje barijera koje su dosada postojale u intermodalnom transportu, kaže Roman Noack, generalni direktor kompanije Helrom.

– Nema više potrebe za specijalnim terminalima za utovar poluprikolica, što obezbeđuje pametnije integirsanje u lance snabdevanja. Takođe, ovaj koncept je i značajno brži – kaže Noack.

Osnova za uspešnu realizaciju ovog projekta bila je pre svega dobra saradnja između kompanija Audi, Duvenbeka, Helrom i bayernhafen, naglašava.

Projekat je dokazao da se ekološki prihvatljiva rešenja mogu uskladiti sa ekonomskim interesima, smatra generalni direktor kompanije Helrom.

O važnosti ovog projekta složili su se predstavnici ostalih učesnika u projektu. Dieter Braun, rukovodilac lanca snabdevanja AUDI AG rekao je da je dekarbonizacija jedan od centralnih izazova u lancu snabdevanja. Norbert Joichl, izvršni director (COO) South/East Duvenbeck poručio je da su intermodalni blok-vozovi važan deo strategije smanjenja emisije CO2. Joachim Zimmermann, direktor za upravljanje u kompaniji bayernhafen, podvukao da se danas razmatraju rešenja za transport velikog broja prikolica na kontinentalnim rutama.

Naslovna foto: © HELROM/Astrid Piethan

Transport prikolica vozom – Helrom dobio 15 mil EUR za razvoj inovacije zanimljive i za srpsku robu

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.