Mađari uhvatili kamiondžiju u vožnji „na magnet“, evo kolika je kazna

Jedan mađarski vozač, kojeg su prošle sedmice kontrolisali službenici Nacionalne poreske i carinske uprave (NAV), morao je da plati oko 3.500 evra zbog toga što je manipulisao vremenom vožnje i odmora koristeći magnet veličine oraha.

– „Biber je mali, ali jak“, kaže poslovica, međutim, ovo slučaju možemo govoriti o malom, ali veoma jakom magnetu – saopštio je NAV u objavi na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

Vlast ima pravo i dužnost da spreči trikove kojima se ugrožava bezbednost poštenih učesnika na tržištu i učesnika u saobraćaju, poručuju.

Službenici NAV preusmerili su mađarski kamion sa javnog puta na periferiji Bukabranja. Uviđajem je utvrđeno da je tahograf zabeležio period mirovanja, dok se vozilo kretalo. Za nekoliko minuta, inspektori su pronašli magnet veličine oraha koji je postavljen na zapečaćeni predajnik na menjaču, te je tako blokirao rad tahografa.

Vozač je rekao da je tamo sam stavio magnet kako bi imao više vremena za vožnju.

Pokrenut je odgovarajući upravni postupak, u okviru kojeg je vozač morao da plati kaznu od milion i četrdeset hiljada forinti (oko 3.500 evra).

– Falsifikovanje ili prikrivanje stvarnog vremena vožnje opasno je za sve učesnike u saobraćaju. Postavljanjem magneta ili upotrebom drugih alata za manipulaciju, vozači žele da dobiju na vremenu, što je izuzetno rizično – saopšteno je.

– Želimo da skrenemo pažnju prevoznicima da NAV takođe ima pravo da proverava poštovanje određenih pravila sadržanih u Zakonu I o drumskom saobraćaju iz 1988. godine, prema kojem, u slučaju kršenja, može izreći novčanu kaznu na osnovu uredbe koja je deo zakona.

Naslovna foto: Unsplash/Gabriel Stanciu, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.