Više od polovine u prekršaju – Ovo su rezultati pojačane kontrole TERETNIH vozila u Srbiji!

Tokom akcije pojačane kontrole saobraćaja vozača autobusa i teretnih vozila, koju je saobraćajna policija Srbije sprovela protekle sedmice, od 13. do 19. juna, više od polovine kontrolisanih vozača počinilo je prekršaje, a najveći broj se odnosio na prekoračenje vremena upravlјanja vozilom i tahograf, saopštio je MUP.

Saobraćajna policija, tokom akcije koja je sprovedena kao deo velike ROADPOL međunarodne akcije, u kojoj je učestvovalo 30 evropskih zemalјa članica ove organizacije, na srpskim putevima kontrolisala je ukupno 13.486 vozača autobusa i kamiona, a otkriveno je 8.260 prekršaja.

Od kontrolisanih 12.026 vozača teretnih vozila, prekršaj je učinilo 7.533, od kojih su 2.113 vozača sankcionisana zbog prekoračenja vremena upravlјanja i drugih prekršaja vezanih za tahografe, 1.115 zbog neposedovanja odgovarajuće dokumentacije, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 931 vozač.

Ukupno 299 vozača teretnih vozila sankcionisano je zbog prekoračenja brzine. Iz saobraćaja je isklјučen 31 vozač zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola, kao i pet vozača zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Zbog tehničke neispravnosti ili nepropisno obezbeđenog tereta iz saobraćaja su isklјučena 24 teretna vozila. Najviše vozača teretnih vozila sankcionisano je na teritoriji Policijske uprave u Šapcu, Nišu i Subotici.

Od 1.460 kontrolisanih vozača autobusa prekršaj je počinilo njih 727. Najveći broj sankcionisanih vozača autobusa (301) sankcionisan je zbog prekršaja koji su u vezi sa vremenom upravlјanja i tahografom, 281 vozača je sankcionisano zbog prekršaja u vezi sa dokumentacijom vozača i autobusa, dok je zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa sankcionisan 121 vozač.

Najviše vozača autobusa sankcionisano je na teritoriji Policijskih uprava u Kragujevcu, Subotici i Jagodini, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

  • Prethodna pojačana kontrola teretnih vozila i autobusa sprovedena je u februaru, a kakvi rezultati su tada zabeleženi, pročitajte OVDE.

Foto: MUP (mup.rs)

  • BONUS VIDEO: Tura duga osam godina!