URBANA logistika – I Strazbur testira dostavu paketa tramvajem

Na Liniji B javnog prevoza u Strazburu, od 16. septembra do 26. oktobra 2024. godine, sprovodiće se eksperiment transporta paketa tramvajem.  Ovaj projekat je rezultat saradnje četiri glavna aktera: La Poste (operator logistike i dostave paket), Alstom (svetski lider u održivoj i pametnoj mobilnosti), Eurométropole de Strasbourg EMS (uprava za javni prevoz) i Compagnie des Transports Strasbourgeois CTS (prevoznik, odnosno operater mreže).

Iz Alstoma, globalne kompanije specijalizovane za proizvodnju i održavanje železničke opreme i sistema, ističu da se radi o pronalaženju novih rešenja za dostavub paketa, kojima bi se izbegle saobraćajne gužve u centru grada.

Paketi će biti dostavljani tramvajima na Liniji B, čija ruta kreće od stanice Henajm Gar do stanice Brogli u centru Strazbura.

– Poštar će u 9 časova pratiti oko stotinu paketa u prvom vagonu tramvaja. Po dolasku na Brogli, drugi poštar će utovariti pakete na terenski bicikl i dostaviti ih u unutrašnjost Strazbura. Tokom ovog eksperimenta, u ranim popodnevnim satima biće dodata i druga ruta – navodi se u saopštenju i dodaje da je ovakva dostava paketa tramvajem deo novih logističkih rešenja koja odgovaraju na nekoliko najvećih izazova među kojima su smanjenje gradske gužve i poboljšanje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama.

Održiva logistika u planu za Strazbur

Partneri kažu da je ovaj pilot projekat u skladu sa ciljevima „Održive nisko-ugljenične urbane logistike“ koju je usvojio  Eurométropole de Strasbourg 2023. godine, telo nadležno za saobraćaj. Cilj je smanjenje saobraćaja teških teretnih i komercijalnih vozila u korist alternativnih načina prevoza kao što su ciklo-logistika, rečni prevoz i železnički prevoz.

Dostava čini petinu gradskog saobraćaja. Odgovorna je za 50 odsto potrošnje dizela, što je uzrok četvrtine ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte i 35 odsto do 45 odsto emisije čestica.

Kao odgovor na ovo statistiku, La Poste radi na razvoju održive urbane logistike u regijama zajedničkim radom na inovativnim rešenjima s lokalnim vlastima i privrednim subjektima. Potpisali su sporazume o saradnji sa 18 gradova u Francuskoj, uključujući Strazbur.

U Strazburu je La Poste već uvela u upotrebu 22 teretna bicikla i 20 električnih vozila za dostavu paketa, dodaje se u saopštenju.

Tramvaji-poštari: (ne)uspeli pokušaji širom Evrope

Različiti evropski gradovi dosada su eksperimentisali sa dostavom paketa tramvajima. Jedan od najnovijih pokušaja, koji se, istina, okončao neslavno, stiže iz Šverina na severoistiku Nemačke.

Pilot-projekat kompanije DHL pokrenut je tokom jeseni 2022, a koncept je podrazumevao da se takozvani „paketni voz“ tokom obilaska grada zaustavlja na 3 stanice. Međutim, nakon godinu i po dana, usluga je ukinuta. Nemački mediji izveštavali su da je razlog tome nedovoljna potražnja za ovim uslugama, ali i činjenica da su tramvaji često na meti vandala.

Naslovna foto: Alstom

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.