Ukinuti tramvaji „poštari“ u Šverinu

Nakon godinu i po dana ekperimentisanja sa konceptom dostavljanja paketa tramvajima u Šverinu, gradu u severoistočnoj Nemačkoj, ova DHL-ova usluga je ipak ukinuta.

Kada je ovaj pilot projekat železničkog transporta tereta pokrenut na jesen 2022. godine, hvaljen je kao primer moderne dostave robe. Paketni voz se tokom obilaska grada zaustavljao na tri stanice. Na kraju je zaključeno da dostava paketa tramvajem trenutno nije previše praktična i ukinuta je.

Specijalni tramvaji prestali su da saobraćaju, a razlozi su kako objavljuje svz.de nedostatak potražnje za ovim uslugama, ali i zbog toga što su bili česta meta vandala. Uslugu su obavljali lokalni javni prevoznici Nahverkehr Schverin (NVS) i gigant za dostavu paketa DHL.

Planira li DHL u budućnosti da pošiljke dostavlja tramvajem?

Jens-Uwe Hogardt, portparol DHL Group,  naglašava da je paketna železnica pružila korisne operativne uvide. No, nije želeo da iznosi detalje.

– Ne isključujemo novo testiranje ovog oblika dostave u drugim gradovima ako bude potrebno, ali transport i dostava paketa tramvajem trenutno nije praktična u većem opsegu i stoga nije planirana –  rekao je portparol grupe.

Foto: Deutsche Post DHL Group/Jens Schlueter