Flota dronova nadgledaće autoput Brener u Italiji

Autostrada del Brennero, kompanija koja upravlja italijanskim autoputem A22, uvela je flotu dronova za nadzor bezbednosti na putevima i kontrolu infrastrukture. Ova inicijativa deo šireg napora da se poboljša upravljanje mobilnošću putem napredne tehnologije, prenosi trans.info. 

Početna postavka sastoji se od šest dronova dizajniranih da pregledaju teško dostupna područja, kao što su mostovi, vijadukti i deonice pod nagibom, bez ometanja saobraćaja. To će omogućiti procenu stanja ključne infrastrukture u realnom vremenu, kao i topografska istraživanja i praćenje stabilnosti.

Tokom leta 2024. godine, operater autoputa je sproveo dve faze testiranja – na mostu na reci Po i vijaduktu Colle Isarco. Ova ispitivanja su pružila dragocene podatke o stanju pregledanih struktura i pokazala potencijal za buduće primene dronova u rutinskim inspekcijama.

Osim kontrole infrastrukture, dronovi bi mogli da se koriste za brzo reagovanje u slučaju nesreća, obezbeđujući ključne podatke za pomoć hitnim službama.

Tokovi saobraćaja će takođe biti praćeni, nudeći uvid u poboljšanje upravljanja mobilnošću na A22.

– Ovi alati nude izvanrednu podršku za prikupljanje informacija u realnom vremenu, što je ključno za sve povezaniji i kooperativniji pristup upravljanju mobilnošću – rekao je Carlo Costa, generalni tehnički direktor Autostrada del Brennero, u izjavi koju citira Transporto Europa.

On je dalje objasnio da će prikupljeni podaci biti obrađeni korišćenjem veštačke inteligencije, kako bi se brzo identifikovale anomalije i doprinelo sveobuhvatnoj digitalnoj bazi podataka.

Upotreba dronova deo je učešća kompanije u projektu European Scale, koji nastoji da razvije kooperativne inteligentne transportne sisteme (C-ITS) širom kontinenta. Ovi sistemi omogućavaju komunikaciju između vozila i infrastrukture, sa ciljem da poboljšaju bezbednost na putevima i promovišu povezaniju i kooperativniju vožnju, prenosi trans.info.

Foto: AzureEyes/pixabay.com, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.