Cene goriva određuje i veštačka inteligencija – Da li će više koristi imati pumpe ili potrošači?

U nekim evropskim zemljama cene goriva se određuju na dnevnom nivou, pa su tako u Nemačkoj dizel i benzin skuplji ujutru, a jeftiniji kasno uveče. Sve je to jednostavna igra ponude i potražnje. Cilj je pronaći pravu cenu i ne oterati vozače preskupom ponudom u trenucima kada je potražnja najveća. Do sada su se takvim poslovima bavliili ljudi, ali sada posao preuzima veštačka inteligencija, koja postaje sveprisutna u našim životima, prenosi B92.

Novim načinom formiranja cena se takođe eksperimentiše u Švajcarskoj, dok danska kompanija A2i nudi takav softver za benzinske pumpe. Program može da koristi podatke o kupcima da identifikuje trendove i obezbedi dinamično određivanje cena okrenuto budućnosti i klijentima.

Švajcarski SRF izveštava da lanac benzinskih pumpi Migrol sada testira isti takav softver veštačke inteligencije na nekim prodajnim mestima na domaćem tržištu. Iz kompanije objašnjavaju da je cilj da se kupcima ponudi „dobar posao“: uz softver, cene se mogu kreirati efikasno i atraktivno.

Međutim, kako se dalje navodi u članku, studija iz Nemačke daje prve naznake da će veštačka inteligencija dodatno povećati marže benzinskih pumpi, odnosno da će perfidno optimizovati zaradu. Postoji rizik da će sesoftverski algoritmi koristiti za sklapanje prećutnih sporazuma koje niko ne može dokazati.