„Air Serbia“ kupuje deset aviona tipa A32neo od 2018. godine

„Air Serbia“, naconalna aviokompanija Republike Srbije, objavila je danas da je potvrđen dolazak deset aviona tipa Airbus nove generacije A320neo u njenu flotu. Ova kupovina, po cenovniku, vredi milijardu američkih dolara.  Posao koji je postignut za potrebe kompanije Air Serbia, objavljen na Dubai Air Show-u, deo je aranžmana kojim strateški partner Etihad Airways upotpunjuje potrebe za flotom od ukupno 117 aviona tipa Airbus.

Avion A320neo zameniće osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od deset aviona tipa Boeing B 737-300. Nova flota aviona tipa Airbus A320neo ključni je deo strategije kojom će se pozicija naše aviokompanije redefinisati u najbolju na tržištu, sa najsavremenijim i najkomfornijim avionima sa jednim prolazom između sedišta u kabini. Ovi avioni će našim gostima obezbediti najudobniju kabinu za let do željene destinacije. Sa avionima A320neo, kako budemo širili našu mrežu na dodatne destinacije širom Evrope,  postavićemo novi standard za svoj proizvod i uslugu koju pružamo gostima. Tip A320neo ponuđen je kao najbolja opcija u porodici aviona A320, ima nove motore i vrhove krila izgrađene po Šarklet (Sharklet) tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost, odnosno uštedu goriva od čak 15 odsto. Do kraja oktobra Airbus je imao poružbine od 44 aviokompanije za čak 2.487 ovih aviona, što A320neo čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je ovaj avion lider na tržištu, rekao je Dane Kondić direktor Air Serbia. Siniša Mali, savetnik za ekonomiju i finansije u kabinetu prvog potpredsedika Vlade Srbije koja je većinski vlasnik kompanije Air Serbia, rekao je da se Vlada u potpunosti  saglasila sa Etihad Airways-om u vezi sa kupovinom A320neo aviona za potrebe srpskog avioprevoznika.

Ovo je dobro za nacionalnu aviokompaniju, ali i za ljude u Srbiji, jer će i Air Serbia i naši građani imati koristi od obima ekonomske razmene, koja je u ovom slučaju rezultat kupovine najsevremenijih vazduhoplova Airbus od strane Etihad Airways-a. Sa isporukom ovih deset novih aviona između 2018. i 2020, Air Serbia će biti prva aviokompanija u regionu koja će imati najsavremeniju flotu Airbus-ovih vazduhoplova. Poslednja isporuka novog aviona za sada bivšu nacionalnu aviokompaniju Jat Airways, bila je 1988. godine. A sada je, kroz naše partnerstvo sa Etihad Airways-om, odobreno i aktiviranje 23 miliona USD zadržanih od prethodnog depozita Jat Airways-a, kao avansa za ove vazduhoplove. Ovo je odlična vest za građane Srbije, rekao je gospodin Mali i dodao da opredeljenost Vlade Republike Srbije za ove avione odražava i njenu opredeljenost za bolju budućnost i sukcesivan razvoj nacionalne aviokompanije: Razumemo koliki je značaj kompanije Air Serbia za privredni razvoj Srbije. Ovi moderni, odlično opremljeni avioni neophodni su za razvoj pouzdane, profitabilne aviokompanije okrenute putnicima. Već smo se uverili u znatno poboljšan izgled i kvaliteta usluga našeg avioprevoznika, a ovaj posao će obezbediti da se i ostvarenje razvojnog plana aviokompanije dodatno osigura uvođenjem najkvalitetnijih aviona u flotu, dodao je Siniša Mali.

Air Serbia je već otvorila novu saobraćajnu liniju sa beogradskog aerodroma ,,Nikola Tesla“ do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uskoro se otvaraju i linije za Banja Luku (Bosna i Hercegovina), Bukurešt (Rumunija), Ljubljanu (Slovenija) i Prag (Češka Republika). Ove nove destinacije dodatak su na prethodnih 25, koliko je do sada u redovnom saobraćaju opsluživala nacionalna aviokompanija.