DHL Express kupuje 12 potpuno električnih aviona (VIDEO)

Kompanija DHL Express najavila je kupovinu 12 potpuno električnih letelica Alice eCargo, globalnog proizvođača električnih aviona Eviation sa sedištem u Sijetlu. Avioni treba da budu isporučeni 2024. godine, a u kompaniji DHL navode da će im ovaj projekat omogućiti da naprave pionirski korak u održivu budućnost vazduhoplovstva.

Čvrsto verujemo u budućnost sa logistikom nulte emisije, navodi generalni direktor kompanije DHL Express John Pearson

– Zbog toga naše investicije uvek slede cilj poboljšanja ugljeničnog otiska. Na putu ka čistim logističkim operacijama, elektrifikacija svakog vida transpora igra ključnu ulogu i daje snažan doprinos.

Letelica Alice kompanije Eviation je u potpunosti električni avion. Kompanija navodi da avionom može da upravlja jedan pilot, te da je moguće transportovati 1.200 kilograma tereta (2.600 funti). Avionu će biti potrebno 30 minuta ili manje za punjenje po satu leta i imaće maksimalni domet do 815 kilometara (440 nautičkih milja).

Električni teretni avion koristiće se u svim okruženjima koja trenutno opslužuju klipni i turbinski vazduhoplovi. Njegovi napredni elektromotori imaju manje pokretnih delova, sa ciljem povećanja pouzdanosti i smanjenja troškova održavanja.

Foto: dhl.com

Operativni softver koji upravlja letelicom Alice kontinuirano prati performanse kako bi osigurao efikasnost. Električni kargo-avion zahteva manja ulaganja u infrastrukturu, a može da se puni tokom utovara i istovara, čime se osigurava brzo vreme pripreme, ključno za stroge rasporede kompanije DHL Express.

Dekarbonizacija operacija jedan je od glavnih stubova novog Plana održivosti DPDHL Grupe objavljenog ranije ove godine.

Foto: dhl.com