Fabrika MTU Maintenance Serbia dobila ključne međunarodne sertifikate iz Evrope i SAD

Deo aktivnosti kompanije MTU Maintenance Serbia u 2023. godini bio je posvećen dobijanju ključnih međunarodnih sertifikata, među kojima su najvažnija odobrenja od evropskih i američkih vazduhoplovnih vlasti. To je omogućilo punu poslovnu funkcionalnost najveće inostrane investicije u srpsku vazduhoplovnu industriju u novije vreme, piše specijalizovani portal Tangosix.

Kako navode iz kompanije, ključna aktivnost bilo koje MTU organizacije globalno, nakon što se uspostavi, jeste dobijanje odobrenja različitih nacionalnih vazduhoplovnih vlasti kako bi se omogućilo postrojenjima kompanije da obavljaju posao na isporukama plovidbenih motorskih delova klijentima.

– U 2020. godini, kada je izgradnja lokacije u Novoj Pazovi bila u punom jeku, formiran je projektni tim sačinjen od kolega iz Minhena, Langenhagena, Ludvigsfelda i drugih lokacija, sa zadatkom da se definiše mapa puta i buduća struktura sistema nove lokacije, kao i da se stvori MTU Maintenance Serbia tim koji bi predvodio razvoj. Na radionicama koje su usledile, ovaj tim je odlučio da novi sistem u Srbiji bude kopija MTU Maintenance Hanovera sa određenim adaptacijama. Svaki vlasnik procesa je pregledao i redefinisao celokupnu neophodnu dokumentaciju i odobrenja, pazeći da do trenutka kada su procesi i procedure zvanično objavljeni u MTU-ovom Teamcenter Cockpitu, njihovo podešavanje je već bilo u toku u svakodnevnim aktivnostima – navodi se u saopštenju.

Kompanija je od početka 2020. godine, kroz svoj prvobitni projektni tim za lokaciju u Srbiji, započela prijavu za odobrenje pod istim brojem sertifikata kao i MTU Maintenance Hanover kod Luftfahrtbundesamt (LBA), koji deluje kao nadležni organ Agencije za bezbednost vazduhoplovstva Evropske unije (EASA). Paralelno su podneti zahtevi za samostalna odobrenja kod američkog FAA. Nakon odgovarajućih revizija, MTU Maintenance Serbia je dobila LBA sertifikat u decembru 2022. godine, nakon čega je usledilo FAA odobrenje u januaru 2023.

– Bilo je to dugo putovanje koje je zahtevalo mnogo truda da se uspešno dobiju sva ova odobrenja nadležnih organa i sva odeljenja i celokupan tim su uradili odličan posao – rekao je Philip Mueller-Tasche, direktor kvaliteta u MTU Maintenance Serbia, prenosi Tangosix.

Foto: mtu.de