Hoće li „Air Serbia“ povećati srpski izvoz u Ameriku?

Direktan let iz Beograda do Njujorka, koji će biti uspostavljen u drugoj polovini juna, unaprediće privrednu saradnju Srbije i Amerike, ocenjeno je u PKS.

Na nedavnom predstavljanju „Raspoloživih kapaciteta iz domena pružanja vazduhoplovnih usluga nacionalne avio kompanije „Air Serbia“ i Aerodroma Nikola Tesla Beograd“, rečeno je da je prošle godine robna razmena Srbije i SAD opala za 10%.

Izvoz iz Srbije pao je za 19,4%, a uvoz iz SAD se smanjio za oko 4%. Ipak, SAD su 2015. bile na 15 mestu najvećih izvoznih destinacija Srbije.

Na skupu u PKS je istaknuto i da podaci u prva dva meseca 2016. pokazuju da je nastavilo smanjivanje i izvoza i uvoza: iz Srbije je u SAD izvezeno za 27% manje robe, dok je uvoz bio manji za sedam odsto u odnosu na isti period 2015.

Po podacima PKS, u strukturi izvoza iz Srbije u SAD u prva dva meseca 2016. najzastupljeniji su bile mašine i transportni uređaji (40,29%), razni gotovi proizvodi (29%), povrće i voće (16,67%), proizvodi od kaučuka (11,3% ) i hemijski proizvodi sa (1,35%), dok su u uvozu najzastupljenije mašine i transportni uređaji (35%), hemijski proizvodi (26%), razni gotovi proizvodi (16,9%), piće i duvan (6,33%) i proizvodi od metala (6%).

Na skupu je rečeno da je Srbija na listi zemalja kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza u SAD, koji važi do kraja 2017. i znači da se u SAD bez carina može izvoziti više od 4.900 proizvoda iz Srbije, među kojima je najviše poljoprivrednih i industrijskih.

Pomoćnik ministra saobraćaja u sektoru za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić je rekao da je cilj skupa bio da se privrednici Srbije obaveste o mogućnostima za poslovanje na tržištu SAD.

On je rekao da su letovi iz Beograda za SAD prekinuti pre 25 godina. Predstavnici „Air Serbia“ kazali su da je prvi direktni let za Njujork iz Beograda planiran 23. juna i da je predvidjeno pet letova nedeljno.